20.02.2019    08:31

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και όχι συνάντηση

«Ουδεμία συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού» δήλωσε χθες Πέμπτη, ο διευθυντής Τύπου του αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μυστική συνάντηση των δύο ανδρών το βράδυ της Τρίτης, σε ιδιαίτερα προχωρημένη ώρα, για το μάθημα των θρησκευτικών και λίγες ώρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

Ο κ. Κονιδάρης επιβεβαίωσε πάντως ότι «αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής του αρχιεπισκόπου, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών», κάτι που έγινε την Πέμπτη γνωστό.
Την επομένη, έγινε η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο αρχιεπίσκοπος ασκεί σφοδρή κριτική προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την ρητορική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ στη συνέχεια αναλύει και σχολιάζει το νέο πρόγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά.

Το παρασκήνιο της επικοινωνίας

Την Τρίτη το βράδυ φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου η επιστολή του κ. Ιερωνύμου και από το περιεχόμενό της δηλαδή από τη δυσφορία για τον Νίκο Φίλη, αλλά και τις διαφωνίες για το μάθημα των θρησκευτικών μετά από λίγο ο πρωθυπουργός και πριν μεταβεί στη Βουλή το επόμενο πρωί και πριν ολοκληρώσει το κομμάτι της ομιλίας του για τα θρησκευτικά τηλεφωνεί στον κ. Ιερώνυμο προκειμένου να ξεκαθαρίσει όσο είναι δυνατόν το τοπίο.

Αυτό που ήθελε να δείξει ο κ. Τσίπρας είναι πως από τη μια η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Παιδείας στο θέμα των Θρησκευτικών, όμως διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με την Εκκλησία η οποία έχει στηρίξει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μια προσπάθεια από την πλευρά του κ. Τσίπρα σε αυτό το τηλεφώνημα που κράτησε κάποια λεπτά να πέσουν οι τόνοι και να τονίσει στον αρχιεπίσκοπο πως η εκκλησία θα συμμετέχει στον διάλογο ο οποίος θα ανοίξει.

Το νέο ραντεβού ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει μείνει ακόμα ανοιχτό από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.