25.06.2019    07:39

Την έγκριση κονδυλίου για το Τείχος ζήτησε ο Τραμπ σε διάγγελμά του

Για «κρίση ασφάλειας» στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, η οποία – όπως υποστήρξε – παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, έκανε λόγο σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από την «ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση», ζητώντας εκ νέου από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανεγερθεί το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Πόσο αίμα Αμερικανών πρέπει να χυθεί μέχρι το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του;» διερωτήθηκε αναφερόμενος σε μια σειρά φρικιαστικών εγκλημάτων που όπως είπε διαπράττονται από παράνομους μετανάστες

Ο ίδιος ανέφερε πως αφού το «αξιώνουν οι Δημοκρατικοί», θα συμφωνήσει το Τείχος αυτό να είναι «από χάλυβα και όχι από μπετόν». Επέμεινε ωστόσο ότι το Τείχος είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων και για να σπάσει ο «φαύλος κύκλος της παράνομης μετανάστευσης» ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική, που πλήττει κυρίως, όπως είπε, γυναίκες και παιδιά.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο: ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, έκρινε πως πρέπει να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ενόσω συνεχίζεται ο διάλογος για την ασφάλεια των συνόρων.

Η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown, έχει καταστήσει «ομήρους» τους Αμερικανούς.