22.07.2018    00:33

Τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τα Λιμενικά Ταμεία κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής ο Γ. Πατούλης

Στην αναγκαιότητα περεταίρω θεσμικών βελτιώσεων οι οποίες θα ενδυναμώνουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα που αφορούν στη νησιωτική πολιτική και ειδικότερα τα λιμενικά ταμεία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός Π. Κουρουμπλής έκανε γνωστό στο Γ. Πατούλη ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ για παραχώρηση των ορφανών λιμανιών στους δήμους.

Ο Γ. Πατούλης αφού χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική τη σχετική εξέλιξη και επισήμανε ότι υπάρχουν διατάξεις οι οποίες λύνουν μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζήτησε να υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την ανάγκη να ζητείται η γνώμη των δήμων σε «νομοθετικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα εντός των χερσαίων ζωνών λιμένα». Όπως υπογράμμισε τέτοιου είδους διατάξεις «πρέπει να συνδιαμορφώνονται με τους δήμους και να εντάσσονται στον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου».

Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλείται από τη λειτουργία λιμένων και επιβολή τελών σ’ αυτούς που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».