12.12.2019    02:58

Τι κρύβει η κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι -Το «θερμό επεισόδιο» στο Eurogroup για τους πλειστηριασμούς

«Θερμό επεισόδιο» φέρεται να σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες έλληνες ανταποκριτές όπως η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και η Μαρία Ψαρά, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση.

Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία.

Το ξέσπασμα του έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ. παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Ντράγκι που προσπάθησε ματαίως να αποκλιμακώσει τη ένταση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει για λίγο από την αίθουσα!

Στελέχη του Eurogroup αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση, η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική για να μην το κάνουν τελικά.

Τι έλαβε χώρα νωρίτερα

Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της «ατζέντας» με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί ούτε σήμερα η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να περιοριστούν σε μια θετική δήλωση προόδου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, που είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν αρχίσει το Eurogroup, η Ελλάδα δεν αναμενόταν να λάβει στο Eurogroup την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα.

Tην ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να μην δοθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου και λόγω των καθυστερήσεων προγραμματισμού της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει «πράσινο φως» στην εκταμίευση.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα δυο εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι συζητήσεις τώρα στρέφονται στο διακανονισμό με βάση τον οποίο θα τελειώσει η οκταετής περίοδος διασώσεων της χώρας.

Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών. ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η δόση ίσως να μην είναι διαθέσιμη έως τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας περιορισμών που σχετίζονται με την γερμανική επιτροπή προϋπολογισμού που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση.

Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πηγές ΥΠΟΙΚ στο ΑΠΕ: Η δόση θα εκταμιευτεί μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

Μάριο Σεντένο: Εξαιρετικά νέα η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα 

«Εξαιρετικά νέα» η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δήλωσε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία αυτών των μεταρρυθμίσεων.

«Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.

Μοσκοβισί: H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της

Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, εκπληρώνοντας το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, τονίζοντας ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά.

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους.

Μπρουνό Λε Μερ: «Δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους» 

Την πεποίθηση ότι «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι’ αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

O ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες αναμένεται να γίνουν προσεχώς.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε ότι σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή την ενδυνάμωση της ευρωζώνης», κατέληξε ο Μπ. Λε Μερ.