20.06.2018    00:45

Τουρκία: Περιμένουμε την έκδοση των οκτώ τούρκων το συντομότερο δυνατό

Η Τουρκία περιμένει την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, χαιρετίζοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στον τούρκο αξιωματικό.


«Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας».

Οι δηλώσεις Μποτζντάγκ ήρθαν μετά από τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, δείχνοντας ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι να μην υποχωρήσει στο αίτημά της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία έχει απαγορευθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο λόγω φόβων ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2016.

Η δήλωση Μποζντάγκ συνιστά, επίσης, έμμεση απόρριψη της ιδέας του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, περί δίκης των οκτώ στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ άγνωστο παραμένει ακόμη εάν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί θα λάβουν άσυλο στη χώρα μας. Νωρίτερα την Δευτέρα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση ασύλου που είχε εγκριθεί από την αρμόδια Δευτεροβάθμια Επιτροπή ενός εκ των οκτώ, μετά την προσφυγή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου, το αίτημα της κυβέρνησης έγινε δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Η τελική, ωστόσο, απόφαση αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τον τελευταίο λόγο αναμένεται να έχει το ΣτΕ, με τις δύο πλευρές να έχουν το δικαίωμα έφεσης επί της απόφασης.