Του Σπύρου Πετούση*Η βία δεν κατηγοριοποιείται, κ. Τσίπρα"/>
22.08.2019    17:40

Του Σπύρου Πετούση*
Η βία δεν κατηγοριοποιείται, κ. Τσίπρα

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι αντιληπτό καθημερινά πως μεγάλη μερίδα της κοινωνίας είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να εκραγεί, γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά ακόμα και σε ασήμαντα γεγονότα (περιστατικά βίας στους δρόμους μεταξύ οδηγών, αθλητικά γεγονότα κτλ.).
Το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπουτάρη ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα περιστατικών βίας που έχουν καταγραφεί από την αρχή της κρίσης έως σήμερα.
Είναι γεγονός πως ο κ. Μπουτάρης έχει εκφράσει πολλές φορές προκλητικά ανιστόρητες απόψεις. Είναι επίσης γεγονός πως δηλώσεις όπως «ο (Μητροπολίτης) Σεραφείμ είναι για ξύλο» αποτελούν ντροπή για το σημαντικό αξίωμα που κατέχει. Κανείς, όμως, δεν νομιμοποιεί τον κάθε τραμπούκο (με ή χωρίς κουκούλα) να ασκεί βία και μάλιστα μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Είναι ντροπιαστικό το γεγονός αυτό για όλους μας.
Δυστυχώς όμως, η χρήση βίας έχει γίνει αποδεκτή και ανεκτή από σημαντική μερίδα τόσο της κοινωνίας όσο και των πολιτικών οργανισμών.
Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό. Αρνούμενος να δεχτεί το θεσμικό του ρόλο ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων προχώρησε σε μία άκρως διχαστική δήλωση καταδίκης του συμβάντος αφήνοντας υπόνοιες αποδοχής της βίας από «αγανακτισμένους πολίτες». Είναι θλιβερό να διαβάζεις μια τέτοια δήλωση από τον πρωθυπουργό της πατρίδας σου. Λυπάμαι αλλά η βία πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα από όπου και αν προέρχεται και όχι να κλείνουμε το μάτι είτε να αφήνουμε ανοιχτά παραθυράκια . Τέτοιες διχαστικές δηλώσεις επιτρέπουν καθημερινά σε κάθε λογής ρουβίκωνες να αλωνίζουν ανενόχλητοι σε δημόσια κτίρια και να καταστρέφουν περιουσίες. Ας θυμηθούμε τις 4 αθώες ψυχές της Marfin, τους ξυλοδαρμούς πολιτικών προσώπων (Χατζηδάκης, Κουμουτσάκος κ.τ.λ.).
Στην πραγματικότητα κανείς δεν εκπλήσσεται. Με αυτή τη διχαστική ρητορική πορεύτηκε και ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω αυτών των απόψεων προσπαθεί να διχάσει έναν ολόκληρο λαό από τη πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του.
Ακόμα και τώρα όμως πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά και κατέχουν δημόσιες θέσεις να αντιληφθούν τη βαρύτητα που έχει ο λόγος τους.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως η αυριανή κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ελληνικός λαός είναι εξαντλημένος και ψυχικά αλλά και οικονομικά και δεν αντέχει άλλα διχαστικά λόγια και ακραίες δηλώσεις. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ οφείλει να επαναφέρει την νομιμότητα στις πόλεις και να επαναφέρει στη συνείδηση του Ελληνα την βεβαιότητα ότι καμία έκνομη πράξη δεν θα μένει ατιμώρητη και δεν θα τυγχάνει της παραμικρής ανοχής.

* Ο Σπύρος Πετούσης είναι οικονομολόγος, στέλεχος εταιρείας ιατρικών ειδών, μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ και μέλος της ΣτΑ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος