05.12.2019    19:24

Το ΔΝΤ κρατάει το «κλειδί» των εκλογών – Το αφορολόγητο και οι κάλπες ακόμη και τον Ιούνιο

Το ΔΝΤ φαίνεται πως κρατάει το κλειδί των εκλογών καθώς οι εξελίξεις με το αφορολόγητο, ενδεχομένως να αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Ήδη το κυβερνητικό αφήγημα περί εξάντλησης της τετραετίας ή τουλάχιστον για εκλογές το Μάιου του 2019 παράλληλα με τις ευρωεκλογές,  σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» είναι ήδη προβληματικό.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε από το Λαύριο την άποψη ότι σε «λίγους μήνες βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια. Για άλλους, αυτό θα μπορούσε να είναι το κεντρικό επιχείρημα της προεκλογικής περιόδου: «Εγώ σας έβγαλα από τα μνημόνια που σας έβαλε το παλαιό πολιτικό σύστημα»…

Πάντως μεταξύ και στελεχών της Αντιπολίτευσης κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε έως τον προσεχή Ιούνιο είτε το αργότερα στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου για δύο λόγους:
–         πρώτον ήδη σχηματοποιείται μια συζήτηση για την επόμενη μέρα χωρίς τους ΑΝΕΛ
–         λόγω της στάσης του ΔΝΤ και της πίεσης που θα ασκηθεί για μείωση του αφορολόγητου το 2019.
Ο Απρίλιος είναι ένας καθοριστικός μήνας για την ελληνική κυβέρνηση και για το πώς θα πορευθεί από εδώ και πέρα καθώς θα πρέπει να δώσει μία πρώτη εικόνα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου στο Eurogroup.