18.06.2018    22:12

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup – Μάλλον αργεί η ώρα της γραβάτας

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος, θα τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup.

Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.

Η συμφωνία θα πρέπει να αποτελείται από την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα. Από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και από τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.

Πριν συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Την Κυριακή, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία ενώ κάλεσε του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους.

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε επίσης να εννοηθεί πως παρ’ όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ’ ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, καθώς ναι μεν όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, αλλά η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί. Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος.