20.10.2018    10:46

Το Μάτι «έκαψε» τον κυβερνητικό σχεδιασμό – Επιχείρηση να μην… κάψει και τον Τσίπρα

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση και ανέτρεψε πλήρως τον πολιτικό και εκλογικό της σχεδιασμό. Το Μαξίμου προσβλέπει καταρχήν στο να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να ξεκινήσει από το μηδέν ο νέος σχεδιασμός και αυτό – όπως σημειώνει η ίδια πηγή – «δεν μπορεί να γίνει με τον κατάλογο των νεκρών και των αγνοουμένων ανοικτό». Στην ερώτηση αν όντως υπάρχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς πληροφορίες για μετρήσεις που γίνονται και καταγράφουν μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ίδια πηγή σημειώνει ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν μετρήσεις».

Το σενάριο του ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ, συνδυασμένο με καρατομήσεις υπουργών που χειρίστηκαν την κρίση επιχειρησιακά, πολιτικά και επικοινωνιακά, είναι η εισήγηση στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα ως κίνηση που θα ενίσχυε το προφίλ του, το οποίο έχει υποστεί και υφίσταται φθορά, παρά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που εκτιμάται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτούργησε εκτονωτικά για την κοινή γνώμη.

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, «διανύουμε μια πρωτοφανή κρίση και μια δύσκολη στιγμή», η οποία θέλει μεγάλη προσοχή ως προς τη διαχείρισή της.

Η μάχη για την άμεση αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων χάθηκε πριν καν δοθεί όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος πόσο τραγική ήταν η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίση. Όμως το Μαξίμου δεν θέλει επ’ ουδενί να χάσει και τη μάχη της επικοινωνίας, τουλάχιστον όσον αφορά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, για αυτό και τα φαιδρά «περί 44χρονου», από τον Βερναρδάκη. «Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να κυβερνάμε, πρέπει να προστατέψουμε τον πρωθυπουργό» λένε συνεργάτες του που μετέχουν στις καθημερινές συσκέψεις, στις οποίες έχουν επιστρατευθεί και επικοινωνιολόγοι.

Η επίσκεψη στο Μάτι και τα ελεγχόμενα πλάνα 

Τρεις ημέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή σχεδόν με το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με διαμαρτυρόμενους πολίτες. «Δεν επιθυμούσαμε επικοινωνιακό σόου» έλεγαν οι συνεργάτες του σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την απόφαση αυτή.

Ο Αλ. Τσίπρας συνομιλεί στο Μάτι μονάχα με έναν πολίτη(!), τον Κώστα Κουτρουμπή ο οποίος ήταν διευθυντής στο γραφείο του πρώην υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, φωτογραφίζεται με άνδρες της Πυροσβεστικής, κάνοντας ερωτήσεις για το πόσες ώρες είναι «στο πόδι» οι διασώστες και με «ελεγχόμενους» μηχανικούς του Σπίρτζη, οι οποίοι τα… ρίχνουν όλα στην άναρχη δόμηση της περιοχής… Έκατσε μόλις 45 λεπτά και αποχώρησε για την επόμενη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επικοινωνιακή αντιμετώπιση της τραγωδίας. Είπαμε ο Τσίπρας δεν πρέπει να «καεί» στις φλόγες της Αττικής…

Τα μέτρα για τους πληγέντες και η οργή 

Ακόμα και η ανακοίνωση των μέτρων για τους πληγέντες δεν κατόρθωσε να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο το βαρύ κλίμα για το Μαξίμου και την κυβέρνηση. Ο θυμός των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, όλης της Ελλάδας για τα τραγικά λάθη και την εκατόμβη θυμάτων είναι και θα είναι εδώ!

Σημειώνεται δε ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίδραση της εικόνας μιας χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπό συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία, το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει να «καίγονται» όλα τα… χαρτιά, μέσω των οποίων προσδοκούσε να…εγκαινιάσει την κανονικότητα. Η 21η Αυγούστου, η ημέρα που θα ηχούσαν τα… τύμπανα των Συριζανελ για την έξοδο από τα Μνημόνια φαντάζει πλέον να έχει χάσει το νόημά της, καθώς θα έχει επάνω της βαριά τη σκιά της εθνικής τραγωδίας και των νεκρών.