23.10.2019    17:14

Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά μετά από 49 χρόνια που δεν κατάφερε να πατήσει κανείς στην κορυφή του Έβερεστ

Ίσως να είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μέσα να έχουν μειωθεί, ίσως το γεγονός ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μία φάση ακήρυχτου πολέμου και τρομοκρατίας και να έχει μειωθεί αριθμός όσων αποτολμούν το ριψοκίνδυνο εγχείρημα, ίσως πάλι να πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, μια συγκυρία. Ωστόσο, η είδηση είναι ότι μετά από 49 χρόνια, το 2015 έγινε η πρώτη χρονιά από το 1974, που δεν κατάφερε να πατήσει κανείς στην κορυφή του Έβερεστ.

Το νέο επιβεβαιώθηκε τόσο από την το παρατηρητήριο των Ιμαλαΐων, όσο και από τους συλλόγους ορειβατών. Αποστολές στη διάρκεια του 2015 οργανώθηκαν, αλλά το μεγάλο ατύχημα του Απριλίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα, σίγουρα συνετέλεσε στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος για όσους σκόπευαν να ακολουθήσουν. Ο σεισμός των 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που σκότωσε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους στο Νεπάλ και τραυμάτισε άλλους 21.000, σίγουρα απέτρεψαν εκείνους που σχεδίαζαν να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση του Νεπάλ ουδέποτε απαγόρευσε την αναρρίχηση, οι αποστολές μετά τη μεγάλη καταστροφή επί της ουσίας διεκόπησαν, γεγονός που σίγουρα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο «σπάσιμο» του σερί των 49 χρόνων.