25.04.2019    09:57

Το VMRO διέγραψε τους 7 βουλευτές του που στήριξαν τον Ζάεφ

Tην διαγραφή των επτά βουλευτών της που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην ψηφοφορία της Παρασκευής ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ.

Την απόφαση να αποπέμψει τους επτά «αντάρτες» βουλευτές του που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών έλαβε αργά εχθές το βράδυ το κόμμα VMRO-DPMNE.

Η εκτελεστική επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδρίασε εκτάκτως μετά την ψηφοφορία και αποφάσισε ότι οι επτά βουλευτές που ψήφισαν «ναι» δεν μπορούν να παραμείνουν στους κόλπους του κόμματος.

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και τη βούληση των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Θα πρέπει να ζήσουν με αυτήν τους την απόφαση. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή του VMRO-DPMNE συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Σύμφωνα με τον Μιτσκόσκι, σε κάποιους από τους «αντάρτες» δόθηκε η υπόσχεση αμνηστίας από εκκρεμείς κατηγορίες, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε και υπόνοιες για χρηματισμό.

«Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, όμως σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσεο Μιτσκόσκι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ψηφοφορία το κόμμα είχε καταγγείλει ότι πρόσφεραν έως και 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτές, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Δεν είναι σαφές εάν οι διαγραφές θα διευκολύνουν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών και στην τρίτη και τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ψήφος των βουλευτών του VMRO ήταν απαραίτητη προκειμένου η κυβέρνηση Ζάεφ να συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειαζόταν για να επικρατήσει στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Συνολικά οκτώ μέλη της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης, οι επτά του VMRO και μια ακόμα βουλευτής που συχνά συνεργάζεται με τους εθνικιστές.