23.02.2019    22:01

Τετραμερής για το προσφυγικό – Μέρκελ, Ολάντ και Νταβούτογλου βλέπει ο Τσίπρας

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ  και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούντολου για το προσφυγικό. Οι τέσερις ηγέτες θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν λύσεις που θα αφορούν κυρίως τη μετεγκατάσταση των προσφύγων προς την Τουρκία αλλά και τη φύλαξη των συνόρων.

Η βασική ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αφορά το προσφυγικό και η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο. Η χώρας μας μέχρι την Πέμπτη άλλωστε θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των hotspots που έχει δεσμευθεί στους εταίρους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή , προκειμένου η Άγκυρα να πιεστεί να κρατήσει τις προσφυγικές ροές στα τουρκικά παράλια, να προχωρήσει τη διαδικασία της βίζας και του ελέγχου σε παράνομους μετανάστες και να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταστήσουν σαφές στον Νταβούτογλου ότι πρέπει να εναρμονιστεί και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα δίκτυα των διακινητών.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημείωνε πως αν και τις τελευταίες τρεις ημέρες οι προσφυγικές ροές έχουν περιοριστεί σε μερικές εκατοντάδες, οι νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων, που θα υπερβούν τις 30 χιλιάδες.