17.06.2019    20:57

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ελούντα

Σειρά συμφωνιών και μνημονίων θα υπογραφούν κατά την έκτη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρτίας, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα Τετάρτη στην Ελούντα, στην Κρήτη.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν οι τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Φατάχ Ελ-Σίσι. Οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 11:30 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Αντίστοιχα, η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μετά τις διμερείς επαφές oι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

1.      Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2.      Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI  Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας  στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5.      Τριμερές Μνημόνιο   Συνεργασίας  με αντικείμενο  την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

6.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου)