14.12.2019    15:10

Τσίπρας: Ήλθε η ώρα για αλληλεγγύη τόσο στο οικονομικό όσο και στο προσφυγικό

Με τον πρωθυπουργό συναντάται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, συνεχίζοντας τις επαφές του στην Αθήνα. «Η Ελλάδα δέχθηκε όλες τις κρίσεις της Ευρώπης και της οικονομικής και της προσφυγικής. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει με αλληλεγγύη το πρόσωπό της στην Ελλάδα τόσο στο οικονομικό όσο και στο προσφυγικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών κατά τη σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

«Ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο, ωστόσο δεν ψήφισαν οι Ιταλοί» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Στάινμαϊερ χαρακτήρισε την κρίση στην Ιταλία «κυβερνητική και όχι πολιτειακή» και πρόσθεσε: «δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται σε μια δύσκολή εποχή για την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε έναν εταίρο που έχει τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη(…) συμβάλλει και θα συμβάλει στη συνοχή της (Ευρώπης) ιδιαίτερα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση (…) και βεβαίως έχω πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της… τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, το κύριο βάρος του μεταναστευτικού και την διαπραγμάτευση».

Το μεσημέρι ο κ. Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του και επανέλαβε ότι δεν νοείται να αμφισβητούνται σύνορα και Συνθήκες.

Σχετικά με το Κυπριακό, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές απέδειξαν το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης. Υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά και σημείωσε ότι σε μια τόσο μακρά πορεία δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα.

Ευχήθηκε, επίσης, να βρεθούν λύσεις για τα ανοιχτά θέματα και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι ένα θετικό σημάδι για ολόκληρη την Ευρώπη.