15.08.2018    18:17

Τσίπρας: Ολοκληρώστε τα προαπαιτούμενα για να κλείσει το συντομότερο η γ’ αξιολόγηση

Στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο: «Οφείλουμε να δείξουμε αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση. Έως τον Νοέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα ώστε να μην υπάρχει καμία αφορμή σε όσους τυχόν θέλουν καθυστερήσεις».

Από τα πυρά του δεν διέλαθε η Ν.Δ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο μέμφθηκε για νεοφιλελεύθερη ατζέντα βάσει των πιο σκληρών απαιτήσεων των δανειστών, λέγοντας ότι «φέρνει ένα μνημόνιο μετά το μνημόνιο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε κατά την εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη:

Πετρελαιοκηλίδα:

Να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος. Αναγκαίες τομές που χρειάζονται στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης , ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων ναυσιπλοίας για να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η απορρύπανση δεν είναι κάτι που πρέπει να εξαντλήσουμε στις προσπάθειες που γίνονται στις ακτές της Αττικής. Χρειάζεται στο σύστημα ελέγχου και μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα. Έχουμε κάνει πολλά βήματα αυτά τα 2 χρόνια. Αλλά οι κηλίδες είναι βαθιές και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.

Στη σύσκεψη που κάλεσα πήραμε δέσμη μέτρων και αποφασίσαμε ενίσχυση προσπαθειών για ταχύτερη δυνατή απορρύπανση. Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά με γνώμονα την ουσία της αντιμετώπισης όσο χρόνο κι αν πάρει αυτό.

Στόχοι- Μέτρα 

Απαιτείται εγρήγορση και στοχοπροσήλωση από πλευράς μας γιατί η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Τον Αύγουστο του 2018 θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου, αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας και διαπραγμάτευσης με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσε ο ελληνικός λαός.

Η χώρα εχει επιτρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία αποκλιμακώνεται, τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι για μια ακόμη χρονιά θα είμαστε πάνω από τους στόχους.

Θετική έκπληξη η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που εξασφαλίζει την επίτευξη στόχων και για το 2018 παρά την κινδυνολογία από διαφόρους αδιόρθωτους που γεμίζουν τα οχτάστηλά τους με νέα μέτρα για το 2018. Εμείς αντί για νέα μέτρα, θα μοιράσουμε κοινωνικό μέρισμα.

Η αντικυβερνητική προπαγάνδα δήθεν έγκυρων Μέσων, γυρνάει μπούμερανγκ. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν εχει περάσει η κρίση είμαστε στο σημείο που χρειάζεται στοχοπροσήλωση για να ξεπεράσουμε τα τελευταία εμπόδια.

Υψηλό δεκαετίας οι επενδύσεις το 2016. Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση το 2017. Εργαζόμαστε για να αξιοποιηθεί στο έπακρο το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται.

Αξιολόγηση

Για να πετύχουμε την αλλαγή στην καθημερινότητα πρέπει να αποφύγουμε ό,τι καθυστερεί αυτή την προσπάθεια. Οφείλουμε να δείξουμε αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.

Έως τον Νοέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα ώστε να μην υπάρχει καμία αφορμή σε όσους τυχόν θέλουν καθυστερήσεις.

Ν.Δ

Διεκδικήσαμε και πήραμε λύση για το χρέος που «κλειδώνει» τις προοπτικές ρυθμισης του. Δεν συναινέσαμε σε θηριώδη πλεονάσματα όπως άλλοι που τώρα πουλάνε στον ελληνικό λαό ότι θα τα μειώσουν; Γιατί δεν το έκαναν τότε;
Το σημαντικό είναι ότι υλοποιούμε τους στόχους στους οποίους δεσνευόμαστε. Δεν είμαστε αναξιόπιστοι συνομιλητές.

Η Ελλάδα σήμερα έχει μετατραπεί από μαύρο πρόβατο σε ισότιμο παίκτη στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.

Η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό. Σε ορισμένους δεν αρτέσει γιατί δε συνάδει με το σχέδιο και την ιδεολογία του. Ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που έκρυβε το αντικοινωνικό του πρόσωπο  πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων, αποτελούν το πρόγραμμα της Ν.Δ. Ήταν, είναι και θα είναι το πολιτικό της πρόγραμμα. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής υποσχόμενος ένα πρόγραμμα που δεν είναι τίποτε άλλο από συρραφή των απαιτήσεων των πιο σκληρών από τους δανειστές. Το μνημόνιο μετά το μνημόνιο. Η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη κρίση, είναι το μνημειώδες που ειπώθηκε και μάλιστα σε μια εποχή έκρηξης των ανισοτήτων στην ΕΕ

Εμείς παλεύουμε για να αμβλύνουμε τις ανισότητες. Οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια και ανοίγουν τον δρόμο για την όξυνσή τους.

Όταν έρθει η ώρα τον Σεπτέμβρη του 2019, θα κριθεί αναλόγως από τον λαό αυτή η νεοφιλελεύθερη δυστοπία.

Συντονισμός

Έγινε σοβαρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε κρίσιμα νομοσχέδια ιδιαίτερα από τα υπουργεία υγείας, Παιδείας, εργασίας. Με ακόμη περισσότερη ένταση να δουλέψουμε τους επόμενους μήνες γιατί είναι μια περίοδος που θα κρίνει πάρα πολλά και για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Είναι τόσο κρίσιμα τα επίδικα που ναι θεμελιώδης η τήρηση των αρχών για τη λειτουργία της κυβέρνησης και των στόχων της. Πρέπει να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό.