25.05.2018    10:20

Τσίπρας στην Κ.Ο: Δε ζητάμε κάτι παράλογο – Τηρούμε τη συμφωνία

«Η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα ήταν ένα διεθνές μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή, όπως ήταν από το 2010 έως το 2014» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την έναρξη της ομιλίας η κοινοβουλευτική ομάδα κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

«Η συνεδρίαση διεξάγεται πριν και μια εβδομάδα μετά από μια πολύ σημαντική επίσκεψη, του Μπάρακ Ομπάμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας: «Είναι αναγνώρισης των προσπαθειών που έχουμε κάταβάλει, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Τόνισε, επιπλέον, ότι η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε και ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική.

«Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα η εικόνα της Ελλάδας (2010-2014), όταν δεν ήθελαν καν οι ηγέτες να φωτογραφηθούν με τους Έλληνες πρωθυπουργούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό »μετά την άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, για πρώτη φορά υπάρχουν σαφείς κινήσεις αμφισβήτησης της στρατηγικής λιτότητας».

»Μεταξύ άλλων η δήλωση Ρέντσι, οι προτάσεις της Κομισιόν, ακόμα και οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γαλλίας και φυσικά την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος Ομπάμα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις Γιούνκερ και Ντράγκι, τονίζοντας πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στην ώρα της, αλλά και στις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που πρέπει να ληφθούν.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία, επισήμανε.

«Είναι η συγκυρία για να βγούμε επιτέλους από την κρίση» είπε, συμπληρώνοντας ότι »η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 5 Δεκέμβρη και να έχουμε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα ως το 2018 και των μακροπρόθεσμων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει παράλογες απαιτήσεις, όπως νέα μέτρα.

«Και αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει. Είμαστε κοντά στη νέα συμφωνία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση σε θέματα αρχών η κυβέρνηση».

Αυτό που έχουν στο μυαλό τους στη ΝΔ, είναι «πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας». «Γι’ αυτό και δεν διστάζουν να αδιαφορούν για το τι διακυβεύεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση, να εύχονται την αποτυχία και να ζητάνε εκλογές». Πρόκειται, είπε, είναι μια «στάση εθνικά επιζήμια».

«Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει» υπογράμμισε, προσθέτοντας «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ που ζητά με πάθος εκλογές».

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα «4ο Μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

«Σε αυτό το ενδεχόμενο για όποιον κι αν ήταν στην κυβέρνηση, η διέξοδος είναι να ζητήσεις νέο δάνειο, να το 4ο Μνημόνιο. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο και ως συνήθως να ρίξει την ευθύνη στους άλλους. Και να μην έχει κανείς αμφιβολίες για το τι θα περιέχει αυτό το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα

Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί, επισήμανε.

Στην αναφορά του προσφυγικό σημείωσε πως η ΝΔ «αντί να βοηθήσει στην δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» «προσπαθεί κάθε στιγμή να οξύνει», «να πυροδοτήσει αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών αρχών». Υποστήριξε πως τη στάση της ΝΔ θα την καρπωθεί η ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, θέτει, έτσι, σε κίνδυνο την συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, τονίζοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό. Η συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανένα και αυτό πρέπει να το καταλάβει και η Τουρκία». Για το Κυπριακό είπε πως παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε γιατί δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις. Τελικά, σημείωσε, η τελική κρίση είναι στον κυπριακό λαό.

Στην αναφορά του στον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός είπε πως αυξάνονται οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία και στάθηκε σε στοιχεία.

Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που ήταν γνωστοί πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο Προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017 και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον Προϋπολογισμό αυξάνουμε τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική προστασία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να «βγουν από τα γραφεία» και να σταθούν δίπλα στην κοινωνία για να ακούσουν τα προβλήματα και την κριτική, αλλά και να «προβάλλουμε το έργο μας».

Κάλεσε την ΚΟ να τεθεί «σε διάταξη μάχης» για να σταθεί δίπλα στην κοινωνία.

«Όλοι εδώ, αλλά και η κοινωνία -παρά το γεγονός ότι υπάρχει απογοήτευση γιατί υπήρχε μια ελπίδα πιο γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας-, ξέρουν ότι το να αφήσεις την προσπάθεια στην μέση του ποταμού και να γυρίσεις πίσω είναι συνταγή αποτυχίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όχι για τους αριθμούς, αλλά για τους πολίτες. Ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τελείωσε την ομιλία του καλώντας του βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βγούμε από τα γραφεία τους. «Να βγούμε από τα γραφεία μας, από τη Βουλή, τα κομματικά γραφεία» και να συναντηθούμε με τους ανθρώπους «να μας πούνε και τα παράπονα τους».