22.09.2018    01:32

Τσαβούσογλου: Αν δεν ήμασταν ψύχραιμοι, το ατύχημα στα Ίμια θα είχε ήδη συμβεί

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας με αποδέκτη την Αθήνα. Αυτή τη φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Παράλληλα, σημείωσε πως το ατύχημα στα Ίμια έχει αποφευχθεί λόγω της… ψυχραιμίας των Τούρκων στρατιωτών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξή τους στο CNN Turk, και σε ερωτηθείς συγκεκριμένα αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με την ένταση που επικρατεί στα ‘Ιμια, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε:

«Εμείς δεν το επιθυμούμε, αλλά έχουμε πολλάκις προειδοποιήσει. Αυτός ο υπουργός Αμύνης του ρατσιστικού κόμματος προκαλεί… Αν οι στρατιώτες μας δεν ήταν ψύχραιμοι με τις τόσες προκλήσεις το ατύχημα θα είχε ήδη συμβεί».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι παρά την ένταση με την Ελλάδα οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε σε ένα απίστευτο παραλήρημα, χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον Πάνο Καμμένο αρχηγό ενός ρατσιστικού κόμματος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Miligazete, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως το Μέγαρο Μαξίμου τους έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ξανακάνει «δηλώσεις».

«Υπάρχει ένας ρατσιστής και κακομαθημένο παιδί εκεί. Η Ευρώπη έγινε αιχμάλωτη των ρατσιστών. Σε όλη την ήπειρο υπάρχουν ίδιες περιπτώσεις», είπε ο Τσαβούσογλου. «Ο υπουργός Άμυνας είναι ο αρχηγός του ρατσιστικού κόμματος», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε: «Μέσα σε μία ώρα ήρθε μήνυμα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Δήλωσε ότι δεν θα ξανακάνουν ανακοινώσεις. Έστειλαν μήνυμα και στον πρωθυπουργό μας. Και εμείς από πλευράς μας δεν θέλουμε να διαρκέσει, αλλά να προσέξουν αυτό το κακομαθημένο παιδί. Λέει ασυναρτησίες».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήρθαν έπειτα από την εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο προσπάθησε να… κάνει μαθήματα διεθνούς δικαίου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Έλληνας πρόεδρος Παυλόπουλος επιθυμεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» γράφει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με την συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο.

Ο κ. Παυλόπουλος όμως έδωσε «πληρωμένη» απάντηση. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο κ. Παυλόπουλος όταν ενημερώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας και το σημείο εκείνο που τον αφορούσε προσωπικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε λακωνικά και δηκτικά: «Στο πλαίσιο της ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας που εμείς στηρίζουμε εμπράκτως, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία να κατανοήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», είπε.