15.08.2018    20:05

H κυβέρνηση βλέπει «σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού» και τον άνεμο – «Παραιτήθηκα αλλά δεν το αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός», λέει ο Τόσκας

Χωρίς να δείξουν καν ότι έχουν συναίσθηση της κατάστασης και κυρίως των αιτίων που οδήγησαν σ’ αυτήν την ασύλληπτη καταστροφή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Τόσκας και οι επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, έστησαν αυτή η νυχτερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Πάντως κανείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπήρξε στην συνέντευξη, ειδικά η Περιφερειάρχης κυρία Δούρου.

Μετά απ’ όσα ακούσαμε για την τραγωδία, για τους 83 νεκρούς φταίνε οι κάτοικοι που έκαναν τις αυθαιρεσίες, φταίει η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού, φταίει ο άνεμος που έπνεε τόσο δυνατά, φταίει ακόμη και η έλλειψη χρόνου για να υλοποιηθούν τα σχέδια που υπάρχουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Κατά τα άλλα, για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού στις πυρκαγιές της Κινέτας αλλά και στην Ανατολική Αττική στην οποία έχασαν τη ζωή τους 83 άτομα έκανε λόγω ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει σχετικές λεπτομέρειες για τα ευρήματα, ώστε όπως είπε να μην εμποδίσει την ανακριτική έρευνα.


Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο». Μάλιστα ο φάκελος με όλα τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στις δικαστικές αρχές, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τι ειπώθηκε στην συνέντευξη

Για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού στις πυρκαγιές της Κινέτας αλλά και στην Ανατολική Αττική στην οποία έχασαν τη ζωή τους 83 άτομα έκανε λόγω ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει σχετικές λεπτομέρειες για τα ευρήματα, ώστε όπως είπε να μην εμποδίσει την ανακριτική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο». Μάλιστα ο φάκελος με όλα τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στις δικαστικές αρχές, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε ο αρχηγός του Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης «η πυρκαγιά εξελίχθηκε με μεγάλη ταχύτητα», σε λιγότερο από μιάμιση ώρα είχε γιγαντωθεί, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη.

Αναμφίβολα «ακραίες και ιδιαίτερες» χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή διότι όπως του είπε «είναι η ώρα της πάλης».

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε» και δεν την έκανε δεκτή, ανέφερε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό», ενώ σε άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι κατά το κρίσιμο διάστημα στην περιοχή βρίσκονταν 40 πυροσβεστικά οχήματα. Εξήγησε ότι τα ύψος της φλόγας ήταν 30 με 40 μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι εισηγήθηκε την εκκένωση των περιοχών, γεγονός που όπως είπε διερευνάται γενικώς.
Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι τα αυτοκίνητα που κάηκαν ήταν στις παράλληλες οδούς, στο Μάτι. Εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός οχημάτων και ανθρώπων. Αν είχαν φύγει 30 λεπτά νωρίτερα, θα επιτάχυναν τη διαφυγή τους.

«Κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο» συνέχισε και πρόσθεσε: «Βεβαίως και έγιναν οι προσπάθειες. Μπορούσε όμως να το υλοποιήσει; Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων; Η περιφέρεια έστειλε 11 λεωφορεία. Μία και είκοσι το βράδυ, έδωσα εντολή να απομακρυνθούν, διότι κανείς πολίτης δεν δήλωσε συμμετοχή.

«Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση μιας περιοχής 20.000 ατόμων μέσα σε μιάμιση ώρα», πρόσθεσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, έκαναν εξαιρετική δουλεία σε πολύ κρίσιμους δρόμους. Η επέμβαση των υπηρεσιών της τροχαίας απολύτως σημαντική και καθοριστική για τη ζωή των συνανθρώπων μας», είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτηθείς σχετικά για τις καταγγελίες των κατοίκων περί έλλειψης συντονισμού ο κ. Τόσκας είπε ότι «είναι δυνατόν να είναι έτοιμα τα πλοιαράκια για να μεταφέρουν τον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος. Με αυτόματο τρόπο, μακάρι να γινόταν, αλλά δεν γίνεται».

Τόνισε δε ότι το σύστημα με το 199 δούλεψε και απέδωσε και πρόσθεσε: έχετε σχεδιάσει τη μεταφορά με βάρκα έστω και δύο ανθρώπων; απαντώντας σχετικά με τα σημεία που έπρεπε να συγκεντρωθούν οι ανθρωποι στις παραλίες.