17.01.2019    03:45

Υπόθεση Novartis: Ο Τσίπρας παρουσιάζει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για προανακριτική

Την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για αναμέτρηση της κυβέρνησης με το «παλιό πολιτικό σύστημα» και να ακολουθήσει γραμμή υιοθέτησης των καταγγελιών, αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί πολιτικής σκευωρίας.

Με βασικό επιχείρημα ότι «σκάνδαλο Novartis υπάρχει διεθνώς, υπήρξε και στην Ελλάδα και οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν» ο κ. Τσίπρας θα υπερασπιστεί την ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης και θα κατηγορήσει για προσπάθεια συσκότισης της έρευνας και υπεράσπισης των πραγματικών ενόχων όσους κάνουν λόγο για βιασύνη της κυβέρνησης, ερασιτεχνικούς χειρισμούς της και τακτική σκοπιμοτήτων.

Ο Βούτσης προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα και υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία είναι παραγραμμένα, απάντησε ότι μόνη αρμόδια για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, είναι η προανακριτική επιτροπή.

Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ο κ. Βούτσης, «υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή», ενώ για τους προστατευόμενους μάρτυρες, σημείωσε ότι θα κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική, «τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους».

Σημειώνεται ότι η  πρόταση της πλειοψηφίας, ενώ χρειάζεται 30 υπογραφές, θα υπογράφεται  από όλους τους βουλευτές της πλειοψηφίας και παρά το γεγονός ότι περνάει με 15 ψήφους, αναμένεται να τύχει ευρείας στήριξης εντός της Βουλής στη μυστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.