20.01.2019    14:08

Φώφη για Σκοπιανό: Η μη λύση παρατείνει το τέλμα και το αδιέξοδο

Θέση και για το Σκοπιανό αλλά και για το συλλητήριο παίρνει η επικεφαλής του ΚΙνήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με  δήλωσή της στην οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό όιτ  «χειρίζεται το θέμα με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και διγλωσσία» και τη ΝΔ ότι «δεν έχει ούτε καθαρή και σταθερή θέση πάνω στο θέμα ούτε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση»

«Θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν» τονίζει μεταξύ άλλων και αναγνωρίζει «η μη λύση παρατείνει το τέλμα και το αδιέξοδο και ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετεί τελικά μόνο τα Σκόπια».

Σεβόμαστε τις γνήσιες ευαισθησίες αλλά δεν ακούμε έξαλλες φωνές  

Σε ότι αφορά στο θέμα των αντιδράσεων και του συλλαλητηρίου τονίζει πως το κόμμα της  «σέβεται τις γνήσιες ευαισθησίες του Ελληνικού λαού πάνω στο θέμα. Και συμμεριζόμαστε την αγωνία των πολιτών για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά μας συμφέροντα και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν ακούμε όμως έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν«.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει πως «δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η γειτονική χώρα έχει αναγνωρισθεί από 140 χώρες περίπου με το συνταγματικό της όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”). Τα διεθνή μέσα επικοινωνίας την αποκαλούν νέτα – σκέτα Μακεδονία. Η γειτονική χώρα μονοπωλεί δηλαδή το όνομα “Μακεδονία”. Αυτό θέλουμε; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε αλλά με αποτελεσματική λύση που θα ακυρώνει αυτές τις παραχαράξεις, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές».

Η κ. Γεννηματά τόνισε επίσης πως «η παράταξή μας έκανε επανειλημμένες προσπάθειες στο παρελθόν για την επίλυση του ζητήματος, αλλά η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς – των Σκοπίων – απέτρεψε τη λύση».

Ανέφερε ως παράδειγμα το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, «με την οποία ομαλοποιήσαμε τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα και το 2001 με την κυβέρνηση Σημίτη για λύση με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού» και σχολίασε: «Όλες ναυάγησαν λόγω της εθνικιστικής αδιαλλαξίας των Σκοπίων».