18.06.2018    01:17

Χριστοδουλάκης: Δεν έχει γίνει απομείωση χρέους χωρίς σκληρά μέτρα και μνημόνιο

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και την συζήτηση περί απομείωσης του χρέους, προειδοποιώντας ότι το Ταμείο ουδέποτε προχώρησε σε «κούρεμα» δίχως να επιβάλλει νέο μνημόνιο. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά των κύκλων της Ε.Ε. που αποδέχθηκαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης κρατών-μελών της, αλλά και για τους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς κατά την επίμαχη περίοδο (διακυβέρνηση Γ. Παπανδρέου).

Ο κ. Χριστοδουλάκης μιλώντας με την ιδιότητα του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε «όνειδος της Ε.Ε. ότι επέτρεψε την συμμετοχή του ΔΝΤ στην δανειακή διάσωση ενός κράτους – μέλους». «Ευτυχώς υπήρξαν δυνάμεις που έδωσαν μάχη κατά της εισβολής του ΔΝΤ. Καλό θα ήταν να υπήρχε και μάχη από την Ελλάδα διότι πολύ πιθανό κάποιοι να το επιζητούσαν κιόλας», υπογράμμισε με νόημα.

Παράλληλα, προειδοποίησε, στέλνοντας «μηνύματα» και προς την κυβέρνηση, ότι «το ΔΝΤ δεν έχει κάνει καμία απομείωση χρέους χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα προσαρμογής». «Όταν θέλουμε την συνηγορία του -και κάποιοι πανηγυρίζουν κιόλας- αυτό δεν θα γίνει χωρίς νέο μνημόνιο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι τότε «όχι διάδρομο δεν θα βρείτε, αλλά θα είναι όρυγμα στον φλοιό της γης». Η θέση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς το μυαλό των παρισταμένων πήγε σε όσα έλεγε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών περί «καθαρού διαδρόμου» για το χρέος.