-->
20.04.2024

Άγκυρα: Σήμερα μας παραδίδονται τα πρώτα δύο από τα εκατό F-35

Έτοιμοι να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για την παράδοση των F-35 δηλώνουν Άγκυρα και Ουάσιγκτον, αψηφώντας την προσπάθεια του Κογκρέσου να θέσει εμπόδια στην προμήθεια 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς από την Τουρκία.

«Οι απαραίτητες επαφές έχουν γίνει με τις ΗΠΑ και η παράδοση των πρώτων F-35 θα πραγματοποιηθεί αύριο (σήμερα)» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δύο ημέρες μετά τη σχετική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία.

Οι Αμερικανοί βουλευτές αντιτίθενται στην πώληση των F-35, θεωρώντας casus-belli την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγκρίνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο τίθενται εμπόδια στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Η ψήφος στο Κογκρέσο δεν έχει καμία αξία για εμάς» τόνισε, παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η παράδοση των F-35 θα λάβει χώρα σήμερα Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετάσχει και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.



Διαβάστε επίσης