-->
29.03.2024

Έντονη κριτική από Άδωνι στον ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησε από το forum των Δελφών ο υφυπουργός Εξωτερικών

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Οικονομικού Φόιρουμ των Δελφών, που «σφραγίστηκαν» με την αποχώρηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος αντέδρασε στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όξυνε το ήδη τεταμένο από χθες κλίμα, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δήλωσε από το κοινό πάνελ πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν την καρέκλα πιο πολύ απ’ όλους τους βουλευτές. Ψηφίζουν ό,τι τους λέει ο Τσίπρας. «Πετάει ο γάιδαρος, λέει ο Τσίπρας, έχει και δύο τουρμπίνες, απαντούν»».

Αυτή ήταν και η επίμαχη φράση, που προκάλεσε την αποχώρηση Αμανατίδη.

Μετά την ομιλία Γεωργιάδη και την αποχώρηση του υφυπουργού Εξωτερικών, οι διαργανωτές του 1ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου ο επικεφαλής των διοργανωτών, Συμεών Τσομώκος, αναφέρει: «Ως οργανωτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, θέλω πραγματικά να απολογηθώ για χαρακτηρισμούς που ειπώθηκαν σήμερα σε αυτή την αίθουσα για τον πρωθυπουργό της χώρας και υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν εκφράζουν το πνεύμα που διέπει τις αρχές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Το Φόρουμ αυτό δεν κάνει πολιτική. Προσκαλεί όλες τις σκέψεις και απόψεις, με σεβασμό στις όποιες αντίθετες ιδέες και στην άσκηση πολιτικής στα δρώμενα της χώρας. Ήταν μια ατυχής στιγμή και απολογούμαι προσωπικά».

Αναφερόμενος ακόμα στην κυβέρνηση, με αφορμή την ανάθεση έργου σε εταιρεία Γερμανών συμβούλων, υπογράμμισε πως «δεν μπορεί πια να τους πάρει κανείς στα σοβαρά».

«Τσίπρας και ΣΙΑ ήρθαν και άλλαξαν τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Ήταν τραγικό λάθος. Ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο Τσίπρας. Τους τα έλεγε ο Πανούσης, ο αρμόδιος υπουργός και δεν τον άκουγαν. Οι πρώτοι που δράσαμε μονομερώς είμαστε εμείς, που ανοίξαμε τα σύνορά μας. Η κυβέρνηση έχει απόλυτη άρνηση της πραγματικότητας σε βαθμό ψυχασθένειας» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο Τσίπρας είναι στην Ελλάδα ό,τι η Ωραία Ελένη στον Τρωικό Πολεμο. Δεν περιγράφεται στην Ιλιάδα το πώς ήταν η Ωραία Ελένη, τη φανταζόμαστε όπως θέλει ο καθένας. Ξανθιά, μελαχρινή, ψηλή , κοντή κτλ. Έτσι και με τον Τσίπρα. Δεν θέλεις ΕΝΦΙΑ…» υπογράμμισε.

«Είναι σαν τον Κλέωνα τον δημαγωγό» συνέχισε. «Κάνουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ , το Ίντερνετ και θα έρθει η ώρα που θα λογαριαστούμε γι’ αυτά».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης «επανήλθε», λίγο αργότερα, μέσω Twitter, για να τονίσει: «Η δήλωσή: ο «@atsipras είναι ο χειρότερος Π/Θ μετά τον Β´ ΠΠ» που ενόχλησε τον κ. Αμανατίδη είναι ήπια. Υπάρχει και πριν κανένας χειρότερος;».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί, αλλά και αιτιολογεί την αποχώρηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εξέδωσε το υπουργείο.

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση, η αποχώρηση αυτή και η ακύρωση της συμμετοχής του υφυπουργού αποφασίστηκε κατόπιν της ανοχής, την οποία επέδειξαν οι διοργανωτές στις προσωπικές, προσβλητικές και απαξιωτικές αναφορές κατά του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Αναφορές, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση, «που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιπαράθεση, η οποία διεξάγεται σε fora με επιχειρήματα, όσο αιχμηρά κι αν είναι…».



Διαβάστε επίσης