-->
28.03.2024

Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε δεν απειλεί κανένα με έξοδο από τη Σένγκεν

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν στέλνει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.

Σε συνέντευξή του στο EurActiv, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπη. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.

Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν «προστασίας» από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση» και πως «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι «προστατεύει» τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πάντως, πέραν των hotspots, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής, ενώ «χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Όπως σημειώνει, «αυτό σημαίνει ότι, ενώ η συστηματική καταγραφή πρέπει να γίνει, ενώ όλα τα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ενώ θα πρέπει να εντείνουμε τις μετεγκαταστάσεις, σχεδιάζουμε, επίσης, συστημικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως η πολιτική της Ένωσης για το άσυλο θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας η οποία, όπως λέει, «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας».

 



Διαβάστε επίσης