-->
26.04.2024

Κίνηση ματ από τον Τσίπρα: Ανακοίνωσε προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή – Δείτε live από τη Βουλή

Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη βουλή, όταν έκανε δεκτό το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συζητηθεί το θέμα της διαπλοκής και της Διαφθοράς στη Βουλή και κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:

«Είπατε ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την διαπλοκή να γίνει ειδική συζήτηση στη Βουλή . Κύριε Μητσοτάκη καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.
Καταθέτω λοιπόν  αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση για διαπλοκή και διαφθορά . Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Θα απαντηθούν όλα εδώ μέσα  στη Βουλή
».

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός στην αρχική του ομιλία αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς με αφορμή τις εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειας. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε πως η συζήτηση σήμερα αφορά την Παιδεία.

Κατά την πρωτομιλία του ο πρωθυπουργός απολογήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει και επικεντρώθηκε στις προτάσεις της ΝΔ για την Παιδεία.

Κύκλοι της ΝΔ, μάλιστα, σχολίαζαν, ότι «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε υπεύθυνος, με προτάσεις και όραμα για την Παιδεία και την Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή».

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει για τη διαπλοκή», ήταν η απάντηση από κυβερνητικούς κύκλους.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση αφορούσε την Παιδεία, ολομέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Είστε απέναντι στο μεγάλο αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ένα τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε πριν από χρόνια και που σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό.
Εδώ και ένα μήνα παίζεται  από τα συστημικά μέσα η Τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει και ξαναδεί της λεγόμενης αριστερής παρενθέσεις.

Παίξατε τα ρέστα σας την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης με την πιστωτική ασφυξία. Απογοητευτήκατε ήρθε το δημοψήφισμα ήρθαν οι εκλογές και ο λαός σας κατέταξε στην θέση της αντιπολίτευσης και μας έδωσε εντολή για τέσσερα χρόνια.

Παίξατε τα ρέστα σας ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πάλι ηττήθηκα  και τώρα επιχειρείτε για άλλη μια φορά το ίδιο έργο και το επιχειρείτε  φυσικά στηρίζοντας και στηριζόμενοι απ’ αυτούς οι οποίοι για πρώτη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν.

Όμως πια δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περίοδου το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα.
Τολμάτε εσείς και κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά και μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, τα κόμματα που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι.

Τα κόμματα της Siemens του Χριστοφοράκου των υποκλοπών, του Τσοχατζόπουλου ,της παράγκας και όλων των άλλων σκανδάλων τολμάτε εσείς να σηκώνεται το δάχτυλο.

Απειλείτε υπουργούς, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε την δικαιοσύνη, απειλείτε δημόσιους  υπάλληλους που πήραν μέρος  στο διαγωνισμό φτάσατε μέχρι το σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε τα λεφτά που έδωσαν πίσω. Κάνετε ότι μπορείτε για να απονομιμοποιήσετε το διαγωνισμό.

Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό σε αυτό τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι οι νόμοι ισχύουν το ίδιο για όλους.
Τώρα τι έχετε να πείτε έγινε ΣΥΡΙΖΑ ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκου ή μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαφούζος τώρα που πήρε την άδεια.       

Ότι  και να κάνετε όσο και αν φωνάζετε οι φίλοι σας θα πληρώσουν ήδη τα χρήματα που έχουν δώσει θα δοθούν στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Μόνο συκοφαντίες ψεύδη και θεσμικές εκτροπές από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Οι πρωτολογίες Τσίπρα – Μητσοτάκη

Της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μαύρη προπαγάνδα». «Κάποιοι θέλουν να δείξουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι – Δεν είμαστε ίδιοι», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Παιδεία.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας νεοφιλελεύθερες τις πολιτικές που προωθεί η ΝΔ.
«Η ΝΔ είναι απέναντι στο μεγάλο αγώνα που δίνουμε να σπάσουμε το το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε εδώ για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2016. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας. Έχει μειωθεί 4% από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση
Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτίμησε ότι περιμένουμε θετικές ενδείξεις έως το τέλος του 2016 και για το ελληνικό χρέος. «Θα διαπραγματευτούμε αποφασιστικά και στη β’αξιολόγηση. Επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές, χωρίς την κατεδάφιση της κοινωνίας». Και σε αυτή τη μάχη η ΝΔ θα είναι απέναντι, τόνισε ο Α. Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.
Επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές, χωρίς την κατεδάφιση της κοινωνίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε εδώ για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια»,  συνέχισε.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και πρόσθεσε: «Μεταρρυθμίσεις για τη Ν.Δ. σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους».

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση βάζει τέλος στις παθογένειες και σε «όσα μας έφεραν εδώ», τα οποία, όπως υποστήριξε, έχουν αυτουργούς τις κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση και τα δύο κόμματα που συγκυβέρνησαν από το 2010 έως το 2015.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν έρχεστε ως κατήγορος, απολογούμενος είστε για τα ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής», είπε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

«Αφιερώσατε 20 λεπτά για να κάνετε γενικές αναφορές στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Μάλλον ο λογογράφος σας έμπλεξε τις ομιλίες, σας έδωσε μία ομιλία που κάνατε πριν από τρεις μήνες. Δεν ακούσατε τίποτα για τον Καλογρίτσα και για τα νέα τρίγωνα της διαπλοκής», επεσήμανε.

Όπως είπε, η κοινωνία που μας ακούει σήμερα, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το πώς θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία από το πώς θα αποκτήσει η κυβέρνηση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και κατέληξε με νόημα: «Δεν θα μπω στον πειρασμό να αποπροσανατολίσω την συζήτηση. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών αντεγκλήσεων. Στόχος του Τσίπρα είναι να διχάσει και στην Παιδεία… Το ίδιο σας το παρελθόν σας καταδιώκει και δυστυχώς δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε…»

Χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε, από κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του, εισήγηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή κατά κάποιου υπουργού. «Η απόφαση δεν είναι εύκολη», λένε στελέχη της Πειραιώς. «Η κυβερνητική πλειοψηφία παρά το γεγονός ότι είναι ισχνή είναι μπετοναρισμένη», συμπληρώνουν και αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία». Από την άλλη, μια πρόταση μομφής «θα αναδείξει τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κ. Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών».

Παράλληλα, στη σημερινή συζήτηση η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να αναδείξει και τη διάσταση απόψεων για το θέμα των αλλαγών στο μάθημα των θρησκευτικών μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

 



Διαβάστε επίσης