-->
19.04.2024

Αν μπορεί να σώσει την Ευρώπη ο Βαρουφάκης, διερωτώνται οι Γερμανοί

Δημοσιεύματα για τη χθεσινή παρουσίαση του Κινήματος του Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο φιλοξενεί ο γερμανόφωνος Τύπος.

«Μπορεί ο Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη;» είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα Tageszeitung, για να εκμαιεύσει δύο διαφορετικές απαντήσεις από δύο διαφορετικούς συντάκτες.

Ο πολιτικός αναλυτής Μάρτιν Κάουλ, που υπογράφει το «ναι» σημειώνει: «Γεγονός είναι ότι ο Βαρουφάκης με το εγχείρημά του καλύπτει το κενό που έχει αφήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Θα πρέπει να τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Γιατί αυτό που λείπει από τη σημερινή Ευρώπη είναι ένα αριστερό- και πιο συγκεκριμένα: ένα κοινωνικό, ανθρωπιστικό και δημοκρατικό- όραμα. Και αυτό, όταν οι αριστεροί έχουν εξελιχθεί σε πρόπλασμα της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτοί είναι που λειτουργούν τα λαϊκά φαρμακεία στην Ελλάδα και φτιάχνουν σάντουιτς για τους κατατρεγμένους στους γερμανικούς καταυλισμούς προσφύγων. Αυτοί είναι που ʻκρατάνε το μαγαζίʼ στην Ευρώπη. Αυτοί, που κάποτε ήθελαν να διαλύσουν το κράτος, τώρα το διασώζουν. Αυτοί οι ήρωες της καθημερινότητας στερούνται ένα αφήγημα, που να αποδεικνύεται αντάξιό τους».

Αντίθετη άποψη διατυπώνει ο συντάκτης της Tageszeitung Γιαν Φέντερσεν, ο οποίος υπογράφει το «όχι». «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν και είναι το όνειρο όλων των αριστερών, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα επιτύχουν το απόλυτα διαφορετικό. Ισχυρίζονται ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά αποτυγχάνουν, γιατί μιλούν για ʻαλληλεγγύηʼ, όταν στην πραγματικότητα εννοούν το προσωπικό τους προνόμιο», υποστηρίζει και προσθέτει: «Διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης κάποιο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της χώρας; Όχι, αυτός ο άνδρας το μόνο που είχε να εκστομίσει στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν το εξής: ʻσυνεχίστε να μας επιδοτείτε όπως κάνατε μέχρι τώρα, γιατί αλλιώς θα σας θυμώσουμε».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι η «πρεμιέρα Βαρουφάκη» στο θέατρο Volksbühne του Βερολίνου έγινε στο «κόκκινο σαλόνι». «Το κόκκινο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι απλώς ένα χρώμα, αλλά ολόκληρη κοσμοθεωρία» σχολιάζει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Τι θέλει ο Βαρουφάκης; Σε κάθε περίπτωση περισσότερη δημοκρατία. Επιπλέον μία επανίδρυση της Ε.Ε., ένα reset. Η ιδέα που διατυπώνει είναι: ʻΝα εκδημοκρατιστεί η Ευρώπη. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια, την οποία απολαμβάνουν οι πιστωτές, αλλά στερούνται οι οφειλέτεςʼ».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος υποστηρίζει ότι πολλά από τα αιτήματα που διατυπώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμίζουν παλαιότερες προτάσεις του Κόμματος των Πειρατών, το οποίο έχει περιπέσει σε αφάνεια. «Να μεταδίδονται ζωντανά μέσω Ίντερνετ οι συναντήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Να δημοσιεύονται όλα τα (σχετικά) έγγραφα. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά, να μοιράζεται την ισχύ του και με τα εθνικά κοινοβούλια. Πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά με όρους ‘ρεάλπολιτικ’, δεν αναφέρεται στο μανιφέστο» καταλήγει η εφημερίδα.



Διαβάστε επίσης