-->
29.03.2024

Απομακρύνεται η λύση για την αξιολόγηση – Πάει για Φεβρουάριο και βλέπουμε…

Σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται εντός της εβδομάδας να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση και να προωθηθεί μία συμβιβαστική λύση ενόψει και του EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει συναντήσεις με τον Γερούν Ντεϊσεμπλούμ και τον Πιερ Μοσκοβισί. Το Μαξίμου αποφεύγει πλέον να μιλά για ημερομηνίες, διαπίστωση που ενισχύει την πιθανότητα να μην είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 του μήνα εκείνη που θα επισφραγίσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Παρ’ όλα αυτά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα να υπάρξει μία προσέγγιση των δύο πλευρών που θα οδηγήσει σε πολιτικό συμβιβασμό, που με τη σειρά του θα φέρει την κατάληξη της συμφωνίας.

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις έχει ασφαλώς το ΔΝΤ, από τη στάση του οποίου θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και ο χρόνος ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Για το Μαξίμου, εάν το Ταμείο αποφασίσει σύντομα σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι θετικό για τη διαπραγμάτευση ανεξαρτήτως τού ποια θα είναι η απόφαση που θα πάρει. Δηλαδή εάν θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος ή εάν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πάντως ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ μπει στο πρόγραμμα με λεφτά, η συμμετοχή του δεν θα υπερβαίνει χρονικά τον Αύγουστο του 2018 όταν και λήγει το πρόγραμμα που έχει υπογραφεί με τον ESM.

Ακόμη και η πάντα αισιόδοξη Κομισιόν, που έβλεπε αρχικά συμφωνία τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια στο Εurogroup του Ιανουαρίου, τώρα μάλλον παραπέμπει για Φεβρουάριο και βλέπουμε. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη Πέμπτη, δεν μίλησε για ενδεχόμενο συμφωνίας στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αλλά για μια αποτίμηση της κατάστασης.

Το βέβαιο είναι πως στη συνεδρίαση του ΕWG οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής των θεσμών (και του ΔΝΤ) θα βρεθούν για πρώτη φορά γύρω από το ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση δύο βδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Η τελευταία τους συνάντηση πριν από τα Χριστούγεννα είχε τη μορφή τηλεδιάσκεψης εν μέσω της κρίσης που είχαν προκαλέσει οι παροχές της κυβέρνησης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δανειστές.

Είναι αλήθεια και το τονίζουν με κάθε ευκαιρία στις Βρυξέλλες, ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έφερε πίσω τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού επί δύο βδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αφορούσαν την επίλυση αυτού του ζητήματος και το «ξεπάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Τώρα όλα θα κριθούν από τη στάση του ΔΝΤ και του Βερολίνου, δηλαδή το κατά πόσο θα βρουν μεταξύ τους λύση που θα επιτρέψει στον διεθνή οργανισμό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χωρίς να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα για την περίπτωση που δεν εκπληρώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει προσέγγιση κι αυτό είναι ο βασικός λόγος που η Κομισιόν αποφεύγει πλέον οποιαδήποτε αναφορά σε ημερομηνίες στόχους, όπως έκανε τους δύο προηγούμενους μήνες χωρίς επιτυχία.

«To ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, δεν εγείρουμε εμείς ζήτημα, το ίδιο είναι που το θέτει» σχολίασε την Κυριακή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αναφερόμενος στον τρόπο συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα κλείσει η αξιολόγηση σύντομα «και μάλιστα χωρίς να υποχωρήσουμε».

Όπως και να ‘χει, η κυβέρνηση δεν υποτιμά τη σημασία του EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης, θεωρώντας ότι υπερβαίνει το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων που ούτως ή άλλως στην παρούσα φάση δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν νέες αποφάσεις, αφού τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά χρήζουν πολιτικών αποφάσεων.

«Το να συναντιόμαστε σ’ αυτήν τη φάση με τον Κοστέλο δεν έχει κανένα νόημα» επιβεβαιώνουν πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι πλέον οι αποφάσεις έχουν περάσει σε υψηλότερο επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά εάν η συνεδρίαση του EuroWorking Group πάει καλά, τότε ενδεχομένως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα στο διάστημα 16-24 Ιανουαρίου ούτως ώστε αμέσως μετά να παρουσιάσουν μία έκθεση προόδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές έχουν ωστόσο αρχίσει να πιστεύουν ότι ενδεχομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να γίνει υπόθεση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όταν ενδεχομένως το ΔΝΤ θα έχει καταλήξει και ως προς τις αποφάσεις αναφορικά με τον ρόλο του.
Σ’ αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να προλάβει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Αλλιώς, θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα.


Διαβάστε επίσης