-->
29.03.2024

Βαρουφάκης για την έξοδο στις αγορές: Μια ανοησία – Θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε με ψηλό επιτόκιο

Ως ανοησία χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για έξοδο στις αγορές.

«Τα πράγματα είναι απλά: Όταν είσαι πτωχευμένος, είναι ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια. Το ποιος σε δανείζει δεν έχει καμία σημασία. Η όλη φιλολογία που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στερείται νοήματος, εφόσον το ίδιο το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος σαν εξαιρετικά μη βιώσιμο» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών διερωτώμενος ρητορικά: «Οπότε, θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε από ιδιώτες και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο;»

Οπως είπε σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του The Press Project ο Γ. Βαρουφάκης, μόνο ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο έχει νόημα για την Ελλάδα. «Ας πούμε με επιτόκιο -15%, πάντως με αρνητικό πρόσημο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίνονται, κουρεύονται την ίδια στιγμή που καταβάλλονται».

Οσο για τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του ανέφερε ότι «η έξαρση γύρω από τι λέει ο Βαρουφάκης παρατηρείται κοντά στην επέτειο του δημοψηφίσματος ώστε να δαιμονοποιηθεί αυτό το 62% του ελληνικού λαού που είπε ‘όχι’ στις απαιτήσεις των δανειστών». Μάλιστα υποστήριξε ότι ορθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλλιεργούσε την αισιοδοξία ότι στην μάχη με τους δανειστές η Ελλάδα θα νικήσει, διότι «έπρεπε να δώσει το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν φοβόμαστε καμία απειλή. Εάν δεν διανοηθείς τη ρήξη, δεν πας για πόλεμο» για να προσθέσει δηκτικά: «Το λάθος ήταν ότι αυτοί που έλεγαν ότι δεν φοβόμαστε τη ρήξη, δεν το εννοούσαν».

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι το «Diem25» οφείλει να αποδείξει την πίστη στις βασικές του διακηρύξεις για τερματισμό της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη συμμετέχοντας ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι την σχετική απόφαση για το κίνημα το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος, δεν θα τη λάβει εκείνος αλλά θα ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από όλα τα μέλη του Diem25.

Μάλιστα, απαντώντας στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με άλλες δυνάμεις τόνισε: «Και με τον Μεφιστοφελή τον ίδιον θα συμμαχούσα εάν ήταν να σταματήσω την ερημοποίηση της Ελλάδας». Σαν ‘Μεφιστοφελή’ δεν εννοώ τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου». Διευκρίνισε όμως ότι θα συνεργαζόταν χωρίς κανέναν δισταγμό «με αριστερούς, νεοφιλελεύθερους, δραχμιστές, ευρωπαϊστές, με κάθε περίεργο κ.λπ αρκεί να συμφωνεί ότι η ‘κοσοβοποίηση’ της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει».

 



Διαβάστε επίσης