-->
18.04.2024

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψαν τον Κατσίκη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον… αθώωσαν

H πρωτοβουλία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή ποινής στον βουλευτή των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη, τον οποίο κατηγορούσαν για «ρητορική μίσους», απορρίφθηκε ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη δηλαδή και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από την επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου.

Το ζήτημα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Κατσίκη κατά τη συζήτηση, προσφάτως, του νομοσχεδίου για την αναδοχή. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε σχεδόν παρομοιάσει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ουδείς εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε το λόγο δεν σχολίασε αυτό τον προσβλητικό για το Κοινοβούλιο λόγο του κ. Κατσίκη.

Μετά την ψήφιση εκείνου του νομοσχεδίου, και με τη «σιωπή» αυτή να μην περνά απαρατήρητη, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν με καθυστέρηση να συνυπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ανέφεραν: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Με αφορμή τις χθεσινές, απαράδεκτες, άκρως προσβλητικές, ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία – δηλώσεις που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ρητορική μίσους – οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε – κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του Κώδικα Δεοντολογίας, και με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων του Κανονισμού – την παραπομπή του κ. Κατσίκη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής».

Υπενθυμίζεται ότι την επιστολή υπέγραφαν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Θ.Δρίτσας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αννέτα Καββαδία, Χρ. Καραγιαννίδης, Γ. Κυρίτσης, Σπ. Λάππας, Α. Μηχαηλίδης, Κ. Μορφίδης, Γ. Πάλλης, Χρ. Παπαδόπουλος, Ν.Παρασκευόπουλος, Ελένη Σταματάκη, και Γ. Ψυχογιός.

Το θέμα εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και μετά από τοποθετήσεις των κ. Θ. Παπαθεοδώρου και Γ. Γεωργαντά, άπαντες συμφώνησαν στο προφανές – όπως το περιέγραψε αναλυτικά –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ο βουλευτής της ΔΗΣΥ: Η επίμαχη ομιλία Κατσίκη συνιστά προσβλητική συμπεριφορά αλλά όχι και ρητορική μίσους. Κεντρικό επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο, πρέπει να αποδεικνύεται ότι ένας λόγος παροτρύνει σε εκδήλωση μίσους κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει στην περίπτωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ. Κατόπιν τούτου και μετά τη γενική συμφωνία επ’ αυτού το θέμα απλώς και τυπικά παραπέμπεται στον Πρόεδρο της Βουλής, ακριβώς με την περιγραφή-χαρακτηρισμό περί «προσβλητικής συμπεριφοράς». Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμάται, μπορεί στην «χειρότερη» για τον κ. Κατσίκη περίπτωση να σημαίνει πως θα του επιβληθεί η ποινή της απλώς επίπληξης.

Οσον αφορά το εσωκομματικό πεδίο, σίγουρα δεν θα αποτελέσει παρά αφορμή για εκδήλωση δυσαρέσκειας εκ μέρους των «16». Σημειώνεται ότι μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι: Αν.Κουράκης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αρ.Μπαλτάς, Κ.Μπάρκας, Γ. Παπαφιλίππου, και Αντ. Συρίγος.



Διαβάστε επίσης