-->
18.04.2024

«Βουνό» 10 δισ. ευρώ φόροι στις πλάτες των φορολογουμένων

 

Τον λάθος τρόπο που εφαρμόστηκε το Μνημόνιο στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς αποκαλύπτουν ότι άλλες χώρες έκαναν μεταρρυθμίσεις, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έβαζαν διαρκώς νέους φόρους –πέραν φυσικά του ότι έκοβαν μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς Οργανισμού, η Ελλάδα κατακτά το ρεκόρ υπερφορολόγησης μεταξύ των κρατών που είχαν πρόβλημα χρέους και μπήκαν σε πρόγραμμα.

Το φορολογικό βάρος αυξήθηκε υπέρμετρα στη χώρα μας και από 31,2% του ΑΕΠ το 2007 (πριν ξεσπάσει δηλαδή η διεθνής και μετά η ελληνική οικονομική κρίση) αυξήθηκε ραγδαία και το 2014 έφτασε στο 35,9% του ΑΕΠ.  Καθώς μάλιστα το ΑΕΠ στα χρόνια αυτά μειωνόταν και η ύφεση βάθαινε ολοένα και περισσότερο, το φορτίο στα φορολογικά υποζύγια πολλαπλασιαζόταν αντί να μειώνεται αναλογικά. Ότι το 2014 η αύξηση έφτασε στις 4,7 ποσοστιαίες μονάδες ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου 10%, σημαίνει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πλήρωναν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους ετησίως ή τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ πάνω από τις δυνάμεις τους συνολικά μέσα στην επταετία.

Αντιθέτως, σε άλλες χώρες στις οποίες επίσης εφαρμόσθηκαν προγράμματα προσαρμογής, δεν συνέβη κάτι ανάλογο: στην Πορτογαλία η αύξηση στην επταετία ήταν μόλις 2,2 μονάδες, ενώ στην Ισπανία το φορολογικό βάρος μειώθηκε κατά 3,3 μονάδες και στην Ιρλανδία μειώθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.



Διαβάστε επίσης