-->
29.03.2024

Γερμανία: Υποδέχθηκαν τον Παυλόπουλο με πλακάτ που έγραφαν «Ποτέ ξανά Δίστομο» – «Θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου» το μήνυμα του ΠτΔ

Κάτοικοι του Κάσελ υποδέχθηκαν τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γερμανό ομόλογό του κρατώντας πλακάτ για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

«Ποτέ ξανά Δίστομο», έγραφαν τα πλακάτ στα ελληνικά, ενώ σε αυτά αναφερόταν και ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο κ. Παυλόπουλος και ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπέγραψαν τα πλακάτ των κατοίκων της πόλης στην οποία βρέθηκαν για τα εγκαίνια της documenta 14, που διοργανώνεται στο Κάσελ και την Αθήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στο Κάσελ έχουν φτάσει για τα εγκαίνια της έκθεσης περίπου 4.000 δημοσιογράφοι και 10.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες. Η έκθεση documenta14 θα διαρκέσει στην Αθήνα ως τις 16 Ιουλίου, ενώ στη γερμανική πόλη θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

«Θυμόμαστε και θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά για να διδασκόμαστε όλοι από κοινού ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει».

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της Deutche Welle.

«Οι λαοί αντιστέκονται, αλλά πάντως παραμένουν υπολείμματα εκείνου του εφιαλτικού παρελθόντος. Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό το οποίο πρέπει να το υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι «υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν όλους τους Λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία».

Με αφορμή τη συμμετοχή κατοίκων του Kassel με πλακάτ για το Δίστομο, σήμερα ημέρα επετείου της σφαγής του Διστόμου, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση είδα τους ανθρώπους από το Δίστομο εδώ, και νομίζω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο Kassel αυτή τη στιγμή, αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».

Εξάλλου, αναφορικά με την εγκαινίαση από κοινού της έκθεσης Documenta, από Ελλάδα και Γερμανία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι τιμή για την Ελλάδα, ότι για πρώτη φορά από το 1955 που εγκαινιάστηκε η Έκθεση Documenta βγήκε από το Kassel από τη Γερμανία και ήρθε στην Αθήνα. «Είμαστε όλοι εδώ -και ιδίως η Ελλάδα από τη δική της πλευρά- για να θυμίσουμε πως η Ευρώπη πριν από όλα είναι ο Πολιτισμός της. Θυμίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ προσφέροντας το δικό της αντίδωρο, όπως ακριβώς ονομάζεται η συνεισφορά της Ελλάδας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Η Αθήνα προσφέρει τον οβολό της με ό,τι πιο σημαντικό μπορέσαμε αυτόν τον καιρό να εκθέσουμε εδώ, θέλοντας να δείξουμε ότι ο Πολιτισμός είναι κοινός, και ότι η Ευρώπη έχει ως βάση τον Πολιτισμό της. Η ταυτότητά της είναι ο Πολιτισμός της».

«Για την Ελλάδα, η έκθεση Documenta στο Kassel, σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αυτές τις δύσκολες ώρες, με αφετηρία τον κοινό μας Πολιτισμό, πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη, για να υπερασπιστούμε Αρχές με παγκόσμια αξία, σε μια εποχή που η Ανθρωπότητα κινδυνεύει. Αυτό μας διδάσκει η Documenta και εύχομαι να μας το διδάσκει στο διηνεκές», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακόμη, ο ΠτΔ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει έναν παγκόσμιο ρόλο και για να τον φέρει σε πέρας, πρέπει να γίνει ισχυρή. «Και για να γίνει ισχυρή, πρέπει να εμπνευστεί από τον Πολιτισμό της. Αυτός είναι που θα διδάξει, ότι βεβαίως πέρα από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να εμβαθύνουμε τους θεσμούς της Ευρώπης. Και κυρίως πρέπει να πούμε σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο στον οποίο ζούμε, ότι οι Αρχές και οι Αξίες αυτού του Πολιτισμού όπως ο Ανθρωπισμός, η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και ιδίως η Κοινωνική Δικαιοσύνη παραμένουν στο ακέραιο επίκαιρες», είπε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στα γλυπτά του Παρθενώνα. «Ο Δυτικός Πολιτισμός έχει την αφετηρία του. Είναι ο Παρθενώνας και θα παραμείνει για πάντα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα. Δε ζητάμε τίποτα. Ζητάμε μόνο αυτά τα γλυπτά γιατί ανήκουν σε ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και συμβολίζει από μόνο του και με μοναδικότητα την αρχή αλλά και την πορεία του Δυτικού Πολιτισμού», κατέληξε ο ΠτΔ.



Διαβάστε επίσης