-->
19.04.2024

Γιατί το Μαξίμου «επενδύει» στην προσωπική αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε

Χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης έλαβε χθες η δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε εξαιρετικά επικριτικός έναντι των χειρισμών του πρωθυπουργού. «Δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η κατανόηση έχει και όρια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπογράμμισε πως «η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση», αλλά και ότι, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και έχουν προχωρήσει, «η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα, και χωρίς την οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων, θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ και καιρό».

Ως απάντηση στον κ. Σόιμπλε εξελήφθη η δήλωση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Βουλής για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όπου, μεταξύ άλλων, αφού ανέλυσε όσα έχει κάνει η Ελλάδα για τη διαχείριση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, τόνισε ότι «πρέπει όσοι ιδίως ετούτες τις ημέρες μάς κουνάνε και το δάχτυλο στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί πρώτοι τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ευχήθηκε «να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους, όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους ούτε της Ευρώπης ούτε του κόσμου».

Κυβερνητικές πηγές, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τον αντίκτυπο που είχαν οι δηλώσεις αυτές, έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι επίμαχες αναφορές δεν έγιναν για τον κ. Σόιμπλε.

Ο Αλέξης Τσίπρας «χτίζει» – είναι φανερό -πολιτικό αφήγημα για το δίλημμα των επόμενων εκλογών, καλλιεργώντας τη λαϊκή οργή απέναντι στις «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών», ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε άνευ προηγουμένου παροχολογίες και προκλητικές εξυπηρετήσεις «κρίσιμων εκλογικών ομάδων».

Το σχέδιο Σόιμπλε θριάμβευσε! Το σενάριο του Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή, αλλά ευκαιρία για την περαιτέρω ενοποίηση του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης.

Η Γερμανία ήθελε να καθυστερήσει τις εξελίξεις και τη β’ αξιολόγηση και ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφερε στον Σόιμπλε όχι μόνο την αφορμή, αλλά και την πραγματική αιτία για μια πλήρη αναστροφή των πολιτικών ισορροπιών στο Eurogroup!

Τις θέσεις Σόιμπλε συμμερίζονται, πλέον, όχι μόνον ο Αυστριακός και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Σλοβένος και ο Ολλανδός και ο Ισπανός. Τις θέσεις της Γαλλίας και της Κομισιόν ουδείς πλέον τις λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν μέσα στο Eurogroup.

Παγιδευμένος σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς πλέον διεθνείς συμμάχους, ο Έλληνας πρωθυπουργός στρέφεται αναπόφευκτα στην επιλογή των πρόωρων εκλογών, αναζητώντας ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να περιορίσει το εύρος της ήττας.

Η ημερομηνία των εκλογών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αργά μέσα στο 2017, προτού, όμως, γίνουν αισθητά τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Πάντως, στο Μαξίμου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι όλα όσα συμβαίνουν, τόσο σε σχέση με την αναστολή υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο και με τη δεύτερη αξιολόγηση, εντάσσονται σε μια τεχνητή αναζωπύρωση του «ελληνικού προβλήματος».

Αναφέρουν, ειδικότερα, ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και σταθεροποιείται και, ως εκ τούτου, η προβολή μιας διαφορετικής εικόνας εκκινεί από προσπάθεια διαμόρφωσης τεχνητού κλίματος κρίσης. Απαντούν, μάλιστα, ότι αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν στόχοι εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας. «Είναι η πίεση της Ακροδεξιάς που τους κάνει να θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι είναι αδιάλλακτοι», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, που προσθέτει ότι «δεν μπορεί να είναι η Ακροδεξιά που δίνει τον τόνο και καθορίζει την ατζέντα στην Ευρώπη».

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου εμφανίζονται να αισιοδοξούν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συνεννοήσεων και σύνταξης του κειμένου που θα απελευθερώσει την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος ότι θα πάει καλά, εκτιμούν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσουν οι εκκρεμότητες. Για τα εργασιακά, κυβερνητική πηγή διαμηνύει ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει να κατανοήσει ότι –όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις– εδώ είναι Ευρώπη».

Για τον σκόπελο της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα και την απαίτηση για μέτρα μετά το 2018, η κυβερνητική ηγεσία επιμένει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης, με το θέμα να τίθεται, πλέον, από την Αθήνα σε… πλανητικό επίπεδο, καθώς «το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και αφορά όχι την Ελλάδα, αλλά συνολικά την συμμετοχή – εμπλοκή του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης».



Διαβάστε επίσης