-->
29.03.2024

Συνωστισμός υποψηφίων στη ΝΔ – Τα ονόματα που «παίζουν» σε όλους τους νομούς

Πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, καθώς το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό τον ίδιο επεξεργάζεται τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.

Η δυσκολία, η οποία μοιάζει πρωτοφανής σε σχέση με το παρελθόν, είναι το πλεονάζον ενδιαφέρον υποψηφίων απ’ όλη την Ελλάδα που θέλουν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και οι πιέσεις που ασκούνται, καθώς τα πρόσωπα θα πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά για να αποφευχθούν εκλογικές «καραμπόλες» και κάποιοι προφανώς να μείνουν εκτός λίστας.

Την εξίσωση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η γυναικεία ποσόστωση του 40% ανά εκλογική περιφέρεια, αλλά και όσοι σπεύδουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους αυτοχριζόμενοι υποψήφιοι.

Ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο του κόμματος θα υπάρξουν μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και στο ενδιάμεσο γίνονται κλιμακωτές ανακοινώσεις.

Για παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες, τρία ονόματα που δοκιμάστηκαν με σταυρό στο ευρωψηφοδέλτιο εντάχθηκαν στα εθνικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Πρόκειται για τον Γιώργο Αμυρά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του, τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος μετά από πολλά μπρος-πίσω στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, αλλά και την Τόνια Αράχωβα, η οποία θα είναι υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία. Βασικό στοιχείο των τριών είναι ότι έχουν δοκιμαστεί στη σταυροδοσία και βάζουν, τουλάχιστον οι κ.κ. Αμυράς και Καιρίδης, γερή υποθήκη, προκειμένου να είναι στην επόμενη ΚΟ του κόμματος.

Κατά τα άλλα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος είναι και αυτό με τη σειρά του σε φάση επεξεργασίας, αλλά προσωπικά αρμόδιος γι’ αυτό είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έντονα ακούγεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος λοιδορήθηκε άδικα, όπως αποδείχθηκε, με την υπόθεση Novartis.

Από εκεί και πέρα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτό του Συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος, Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ εκκρεμότητα υπάρχει με το τι μέλλει γενέσθαι με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δεν θα πρέπει να έχει περιορισμό εμφανίσεων στην προεκλογική περίοδο, οπότε, είτε θα είναι στο Επικρατείας είτε δεν θα είναι υποψήφια.

Ακόμα, «παίζει» το όνομα του νυν επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επιστρέφει και τίθεται «στη διάθεση των γεγονότων», όπως συνηθίζει να λέει.

Οι μάχες του Λεκανοπεδίου

Υπό αυτό το πρίσμα, στο Λεκανοπέδιο εξελίσσονται «ομηρικές» μάχες. Για παράδειγμα, στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών σταυρό διεκδικούν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Ζωή Ράπτη από εν ενεργεία βουλευτές, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός, ο Πέτρος Τατσόπουλος, οι πρώην γραμματείς του κόμματος, Βασίλης Ξυπολητάς, Νίκος Κωστόπουλος και Μανώλης Γραφάκος, η δικηγόρος Ιωάννα Καλαντζάκου, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας και η Μαριάνθη Καφεντζή. Μάλιστα, η είσοδος του κ. Καιρίδη σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπεί ένα ανδρικό όνομα, με δύο εκ των προαναφερθέντων είναι στο… όριο.

Στον Νότιο Τομέα, από βουλευτές, υποψηφιότητα θέτουν ο Νίκος Δένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, η Άννα Καραμανλή και ο Χάρης Θεοχάρης, ο τέως αναπληρωτής εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, οι πρώην γραμματείς του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης, Βασίλης Σπανάκης και Γιάννης Καλλιάνος, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, οι πρώην δήμαρχοι Διονύσης Χατζηδάκης και Μιχάλης Σταυριανουδάκης, το στέλεχος επιχειρήσεων Βασίλης Ανδρικόπουλος, η Ντόρα Πάλλη, η Ρένα Βασιλάκη, ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, η δημοσιογράφος Έμη Λιβανίου, ο Τέλης Αϊβαλιώτης, που προέρχεται από τη Δράση, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Στον Δυτικό Τομέα, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι νυν βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Καλογερόπουλος και Δημήτρης Μαραβέλιας, ο Αντώνης Πανούτσος, ο Γιάννης Λοβέρδος, η έμπορος Ράνια Σαγιάκου, ο φοροτεχνικός Μπάμπης Καούκης, ενώ έχει ακουστεί το όνομα του Μπάμπη Καραθάνου και αναζητούνται και άλλες γυναίκες, όπως η Εύη Τοτώνη και η Δήμητρα Κορμπά.

Στην Α΄ Αθηνών, οι νυν βουλευτές που θέτουν εκ νέου υποψηφιότητα είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ υποψήφιες θα είναι η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, η δικηγόρος Σοφία Νικολάου και η ιστορικός-μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου. Ακόμα, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, ο πρώην ειδικός γραμματέας στην κυβέρνηση Σαμαρά, Δημήτρης Ιατρίδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, η Σοφία Λουκέρη και ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Στον Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου διεκδικούν σταυρό προτίμησης εκ νέου, ενώ δεν θα είναι εν τέλει υποψήφιος ο επιχειρηματίας Βασίλης Κουρής. Αντίθετα, θα είναι η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη, η Βάσω Κόλλια, ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας και μάλλον και ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσουκαλαδάκης.

Στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, σταυρό διεκδικούν σίγουρα ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας και ο πρώην γραμματέας στη ΝΔ, Γιώργος Κώτσηρας, ενώ για τα υπόλοιπα ονόματα οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς το ψηφοδέλτιο έχει μόλις έξι θέσεις. Έχουν ακουστεί τα ονόματα του πρώην αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Τσώκου, αλλά και του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, αλλά τίποτε δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά.

Στον Πειραιά, τώρα, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Μελάς, ο επιχειρηματίας της εστίασης Χριστόφορος Μπουτσικάκης και ο προερχόμενος από τη Δράση Τάσος Αβραντίνης.

Στη Β΄ Πειραιώς, τέλος, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Τραγάκης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μιχάλης Λιβανός, η προερχόμενη από τον Ολυμπιακό Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η Σταυρούλα Βουτυράκου, ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Γιώργος Βρεττάκος και ο δικηγόρος Ανδρέας Παλευραντζής.

Οι μάχες της Θεσσαλονίκης

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, η πολύ καλή επίδοση της ΝΔ ανοίγει την προοπτική για 8-9 έδρες του κόμματος, έναντι των μόλις 4 που έχει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καφαλάτης και η Έλενα Ράπτη. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν θα δώσει τη μάχη του σταυρού. Οπότε, ανοίγεται πεδίο για τον Στράτο Σιμόπουλο, τον Δημήτρη Κούβελα, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη και τον βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Ακόμα ακούγεται δυνατά το όνομα της δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Σύνθιας Σάπικα, ενώ έχει «κλειδώσει» και η Νιόβη Παυλίδου. Επιπλέον, υποψήφιες θα είναι η δικηγόρος Άννα Ευθυμίου, η δραστήρια Βίκυ Νάκου και η προερχόμενη από την ΟΝΝΕΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου. Επιπρόσθετα, ο γιατρός Διαμαντής Γκολιδάκης και ο προερχόμενος από τη νέα γενιά, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης τώρα, εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ εκ νέου δοκιμάζεται ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Νέα είσοδος είναι ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο νυν βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης, αλλά και ο Φάνης Παππάς, ο οποίος προ ολίγων ημερών έκανε τα εγκαίνια του γραφείου του.

Στόχος ο γαλάζιος χάρτης

Βεβαίως, η μάχη της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς στόχος είναι να επαναληφθεί η εικόνα του γαλάζιου χάρτη που εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο πέντε περιφέρειες: τον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, τη Β΄ Πειραιώς, την Άρτα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Στα Δωδεκάνησα, εκτός του βουλευτή Μάνου Κόνσολα, υποψήφιοι θα είναι η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Τώνια Μοροπούλου, αλλά και ο Αντώνης Γιαννικουρής, ενώ εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο Γιάννης Παππάς και ο Βασίλης Υψηλάντης, κατά τα φαινόμενα.

Στην Αχαΐα, εκτός των γνωστών ονομάτων, υποψήφιοι θα είναι ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, η κτηνίατρος Αθηνά Τραχήλη, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, πολιτικός μηχανικός, και η Ασπασία Ρηγοπούλου, γιατρός στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, υποψήφιοι θα είναι ο Σπήλιος Λιβανός, αλλά και ο Βασίλης Φεύγας.

Στην Καβάλα, υποψήφιος θα είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

Στη Λάρισα, υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης αλλά και η νεαρή δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα, ενώ στη Μαγνησία υποψήφια θα είναι η προερχόμενη από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, Κατερίνα Πατσογιάννη, η πρώην υπουργός Ζέτα Μακρή, αλλά και ο δικηγόρος Γιώργος Καλτσογιάννης που επίσης προέρχεται από το προεδρικό περιβάλλον.

Στην Πιερία ανοίγει το πεδίο, μια και ο βουλευτής του νομού, Κώστας Κουκοδήμος, εξελέγη δήμαρχος Κατερίνης. Υποψήφιος θα είναι ο πρώην δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, η πρώην βουλευτής Άννα Μάνη αλλά και η Έφη Μπάσδρα.

Στη Χαλκιδική, ο νυν βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς έχει ισχυρό ανταγωνισμό από τον Ευθύμιο Καρανάσιο, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την έδρα του στη Βουλή.

Στη Βοιωτία, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας επιστρέφει και θέλει να πάρει έδρα, ενώ ένας ακόμα πρώην βουλευτής, ο Μάξιμος Σενετάκης, θα είναι εκ νέου υποψήφιος και με αξιώσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, αλλά και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Φραγκάκης.

Στην Αργολίδα θα είναι υποψήφια η πρώην αναπληρώτρια γραμματέας Αυτοδιοίκησης Ελένη Παναγιωτοπούλου, ενώ στην Ηλεία επανακάμπτουν ο Γιώργος Κοντογιάννης και η Διονυσία Αυγερινοπούλου, με νέα είσοδο τον Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Στον Έβρο, από την άλλη, υποψήφιος λέγεται ότι θα είναι ο γιος του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ενώ ακούγονται τα ονόματα της νεαρής Χρυσής Μπαχαρίδου, της δημοσιογράφου Έλενας Σώκου, αλλά και της τ. αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Βασιλικής Τζότζολα.

Στις Σέρρες, υποψήφιος θα είναι ο Τάσος Χατζηβασιλείου, στη Λέσβο ο γνωστός δημοσιογράφος Θεόφραστος Οικονομίδης, ενώ στις Κυκλάδες θα είναι υποψήφιοι τόσο ο Φίλιππος Φόρτωμας όσο και η Κατερίνα Μονογιού.

Στην Καρδίτσα, υποψήφιες θα είναι η δικηγόρος Σοφία Τόλια και η Ασημίνα Σκόνδρα, ενώ στο ψηφοδέλτιο φαίνεται πως μετατίθεται και ο πρώην δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός.

Στα Τρίκαλα, φαίνεται πως «κλειδώνει» η υποψηφιότητα του Μικέλη Χατζηγάκη και του Ηλία Βλαχογιάννη, ενώ παίζεται αυτή του Θανάση Λιούτα.

7/7 στις μονοεδρικές

Σημειωτέον, μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον της ΝΔ για τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες (Γρεβενά, Φωκίδα, Ζάκυνθος, Λευκάδα Κεφαλονιά, Σάμος και Ευρυτανία), καθώς στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κάνει το 7/7, ενώ σήμερα έχει μόνο 2 από τις 5 περιφέρειες, οι οποίες, συνήθως, είναι «τροχιοδεικτικές» για την έκβαση των εκλογών.

Στην Ευρυτανία, πλην του νυν βουλευτή Κώστα Κοντογεώργου, το ψηφοδέλτιο έχει κλείσει με τις υποψηφιότητες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου και νέου επιχειρηματία, Κλεομένη Λάππα, αλλά και της πλαστικής χειρουργού και προερχόμενης από το Μητρώο Στελεχών, Τζίνας Οικονόμου.

Στη Λευκάδα τώρα, υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο βουλευτής Βασίλης Καββαδάς, μάλλον ο Βασίλης Παπαχρήστος, ενώ προκρίνεται το όνομα της γιατρού Γεωργίας Αυγερινού που ήταν υποψήφια και το 2015.

Στην Κεφαλονιά, δυνατή είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Παπαδάτου, στίγμα ανανέωσης θεωρείται μια δυνητική υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Ραφήνας και πρώην μέλους της ΠΕ Γιώργου Κοκκόλη, ενώ ακούγεται και το όνομα του Χαράλαμπου Λυκούδη. Αναζητείται, όμως, λόγω ποσόστωσης, και γυναικείο όνομα.

Στη Ζάκυνθο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της ξενοδόχου Χριστίνας Τετράδη, ενώ ακούγεται, δε, εκ νέου το όνομα του πρώην δημάρχου και πολιτευτή Διονύση Ακτύπη, του δημοσιογράφου Φίλιππου Συνετού, αλλά και του ψυχιάτρου Τάσου Καλόφωνου.

Στα Γρεβενά, ακούγεται έντονα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, υποψήφιος θα είναι ο Χρήστος Βλαχοκώστας από τη Γραμματεία Οργανωτικού, ενώ, τέλος, αναζητείται και γυναικεία υποψηφιότητα.

Τέλος, στη Σάμο, φαβορί είναι ο καθηγητής Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης. «Κλειδωμένη» θεωρείται και η υποψηφιότητα της δημοτικής συμβούλου Σάμου, Ιωάννας Καραγιάννη. Ακόμα, ακούγεται ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Στεφανής, αλλά και ο γιατρός και πρώην συντονιστής του ΚΥΤ Σάμου, Μάνος Λογοθέτης.

 

 



Διαβάστε επίσης