-->
29.03.2024

Γ. Γεωργαντάς: Δεν προέκυψαν στην Εξεταστική στοιχεία που να οδηγούν σε Προανακριτική

«Εάν προκύψει κάτι σε οποιοδήποτε ζήτημα στο δημόσιο βίο, βεβαίως, να το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να κυνηγούμε μάγισσες, όταν τα στοιχεία που έχουν εισφερθεί είναι συγκεκριμένα», δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς σχετικά με το ενδεχόμενο το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία να οδηγήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Ενώ στην αρχή από την κυβέρνηση είχαν αρχίσει τις διαρροές ότι θα προτείνουν σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής στη συνέχεια υπαναχώρησαν, επειδή πραγματικά αυτό απαιτεί ποινική αξιολόγηση και ενδείξεις ενοχής τέλεσης ποινικών αδικημάτων και προσωποποίηση ευθυνών, κάτι που δεν μπορεί να βγει, δεν έχει προκύψει» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «γίνεται μια επένδυση από την πλευρά της κυβέρνησης σε ένα επίπεδο τελικά συσκότισης των πραγμάτων, αντί για διαφώτισης τους και χειραγώγησης κάποιων εξελίξεων».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, που είναι το πρώτο από τα τέσσερα τμήματα του πορίσματος το οποίο θα συζητηθεί αύριο, ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος θα είναι εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ., σχολίασε: «Νομίζω ότι αποκαλύφθηκε πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί καμία από τις ενέργειες των αρμοδίων πολιτικών ή άλλων παραγόντων ως ποινικά ελέγξιμη, πλην της μεγάλης κακοδιαχείρισης, η οποία έχει γίνει διαχρονικά από τη διοίκηση του κ. Μαρτίνη, ο οποίος άλλωστε έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί γι’ αυτή τη διαχείριση».

«Αύριο θα απαντήσω με νομικά επιχειρήματα επί των όποιων συμπερασμάτων της πλειοψηφίας, αλλά θεωρώ ότι ζήτημα για περαιτέρω συνέχιση -με αυτό που ακουγόταν περί προκαταρκτικής έρευνας για τα ζητήματα αυτά- δεν υπάρχει, γιατί δεν στοιχειοθετούνται ούτε ποινικά αδικήματα, ούτε γίνεται περιγραφή αυτών, ούτε γίνεται και προσωποποίηση τους με συγκεκριμένα άτομα» επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με όσα προέκυψαν στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε: «Στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ήλθε περήφανος κάποια στιγμή ο κ.Πολάκης μέσα στην Επιτροπή, δήλωσε 230 εκατ. έλλειμμα, μετά από τρεις ερωτήσεις μου, λογιστικού περιεχομένου, υποχρεώθηκε και τα 90 εκατομμύρια τα αφαίρεσε μόνος του, λες και είναι κάτι πάρα πολύ απλό».

«Ορίσαμε ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι ήλθαν και είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα, υπάρχει μία λογιστική διαφορά […] Το ότι έπρεπε στο ΚΕΕΛΠΝΟ να γίνουν κάποια πράγματα, για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια αξιολόγηση δαπανών, ιεράρχηση, προτεραιοποίηση, αυτό είναι σίγουρα κάτι, το οποίο έπρεπε να γίνει, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να μιλά κανείς για ελλείμματα και κλεψιές» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό τουλάχιστον από τα στοιχεία που ήλθαν στην Εξεταστική Επιτροπή και είχα στη διάθεσή μου, δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισήμανε ότι «και οι τέσσερις υποθέσεις είναι παράλληλα στην ποινική δικαιοσύνη» και τόνισε πως «αν η ποινική δικαιοσύνη, με τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, βρει κάποιο στοιχείο που πρέπει να φέρει το φάκελο στη Βουλή θα το κάνει από μόνη της».



Διαβάστε επίσης