-->
29.03.2024

Δίνουν το όνομα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου σε πλατεία στην Πυλαία

Tο όνομα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου αναμένεται να λάβει πλατεία στην Πυλαία, στον οικισμό Κωνσταντινουπολίτικα, όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη το βράδυ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης Καϊτεζίδη, με τις υπόλοιπες τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιδρούν και να ψηφίζουν αρνητικά.

Η πρόταση έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, μετά από τη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της περιοχής.

Αφορά αρχικά στην ονοματοδοσία της υπό κατασκευή πλατείας, που περικλείεται από τις οδούς Βάρναλη, Σεφέρη και τον υπό διαμόρφωση πεζόδρομο Γ. Ρίτσου, στην οποία προτείνεται να δοθεί το όνομα «Οικουμενικού Πατριαρχείου», τιμώντας έτσι το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται εντός του συνοικισμού των Κωνσταντινουπολιτών στην Πυλαία.

Εχουν γίνει μάλιστα οι απαραίτητες επαφές με το Φανάρι και είναι εξαιρετικά πιθανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να θεμελιώσει τα έργα της πλατείας.

Το έργο έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ).

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο σημείο βρίσκεται παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Γλυκερία, το οποίο υπάγεται στον ναό Αγίου Χριστοφόρου στην Πυλαία.

Το συμβούλιο του ναού ζήτησε να δοθεί το όνομα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σε μικρή πλατεία, ουσιαστικά στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου που είναι κομμάτι της μεγάλης πλατείας, διότι, όπως αναφέρει το σκεπτικό, πρωτοστάτησε ώστε να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο παρεκκλήσι.

Την αντίθεσή του για την ονομασία της πλατείας έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Απόστολος Αντωνούδης.

Οπως έγραψε, αντιδρώντας στην απόφαση, «η διοίκηση του Πυλαίας – Χορτιάτη αποφάσισε να δώσει το όνομα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, σε πλατεία στα Κωνσταντινουπολίτικα Πυλαίας.

»Αυτό βεβαίως είναι μια πολιτική πράξη θέλοντας να «κλείσει το μάτι» στις «θρησκευτικές ψήφους» (χρονιά Δημοτικών εκλογών) . Εκτός από το γεγονός ότι σπάνια δίνονται ονόματα εν ζωή προσώπων, το συγκεκριμένο εκτός των άλλων είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με δημόσιο λόγο ακραίο, διχαστικό και ενίοτε εμπρηστικό.

Η περιοχή αυτή βρίθει ονομάτων που ΟΦΕΊΛΟΥΜΕ να τους τιμήσουμε».



Διαβάστε επίσης