-->
29.03.2024

Δεν ήρθε τελικά η για πολλούς αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poors

Δεν ήρθε τελικά η για πολλούς αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poors (SP), καθώς ο οίκος, παρά τις θετικές εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διατήρησε το επίπεδο της αξιολόγησης στο B+, αλλά και την προοπτική (outlook) ως θετική.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο επίπεδο του +2,8% την περίοδο 2019-2022, ενώ σημαντικά κριτήρια στην αξιολόγησή της θεωρεί την πορεία των NPEs των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις εκλογές.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο οίκος μάλλον είχε ήδη προεξοφλήσει την πορεία της χώρας και απλά επιβεβαιώνει την αξιολόγησή που έδωσε τον Ιούνιο του 2018. Όπως σημειώνει, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβεβαιωθεί, καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και οι εξαγωγικές επιδόσεις συνεχίζονται, αν και η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ευρωζώνης πιθανόν να περιορίσει τις εξαγωγές.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοημένα προφίλ χρέους όλων των χωρών που εξετάζει η S&P όσον αφορά τη λήξη και το μέσο επιτόκιο, παρά το μεγάλο δημόσιο χρέος.

Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα και της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής μετά τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Πλέον, τη σκυτάλη αναμένεται να λάβει στις 3 Μαΐου ο ευρωπαϊκός οίκος DBRS, o oποίος αυτή τη στιγμή τοποθετεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην βαθμίδα B(High).

Η αναβάθμιση του S&P θα ερχόταν λίγες ημέρες ύστερα από εκείνη του ιαπωνικού οίκου R&I, o oποίος βαθμολόγησε το αξιόχρεο της χώρας με Β+.

Οι αναβαθμίσεις, αν και έχουν εν πολλοίς προεξοφληθεί από την αγορά, θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους και να οδηγήσουν ακόμη χαμηλότερα την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, που αυτό το διάστημα είναι σταθερή κοντά στο 3,3%.

Θα μπορούσαν δε να δώσουν ώθηση στα σχέδια της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές, αυτή τη φορά με την έκδοση ενός επταετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τις Ευρωεκλογές, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές.



Διαβάστε επίσης