-->
18.04.2024

Δεν είδε «φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων ο Τσακαλώτος – Προς… αντάρτικο με απειλή για πρόωρες το Μαξίμου

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να δηλώνει απολύτως αισιόδοξος για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, διατυπώνοντας και το ρητορικό ερώτημα εάν… ο Πάπας είναι καθολικός (Is the Pope catholic?) ωστόσο από τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που έχει με τους δανειστές για το μείζον θέμα των περικοπών στις συντάξεις, δεν βγαίνει λευκός καπνός.

Από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Όλαφ Σολτς, αλλά και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί, στο περιθώριο της συνάντησης του «δικτύου» υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network).

Απ’ όσα έγιναν γνωστά, δεν προκύπτει ευθέως ότι τέθηκε το θέμα των συντάξεων. Εμμέσως όμως, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, προκύπτει πως το θέμα συζητήθηκε καθώς, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ο κύριος Τσακαλώτος «εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια» με την σημείωση όμως ότι:

Α) «το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς».

Β) «θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022».

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να κλείσει αυτή η συζήτηση πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου.

Από τις σημερινές συναντήσεις δεν υπήρξαν επίσημες τοποθετήσεις του κ. Σολτς και Μοσκοβισί. Και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν, ότι τα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά δεν κρίνονται επαρκή και πως δεν φτάνει ο χρόνος ούτε καν ως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι ξένοι τεχνοκράτες να έχουν μια ασφαλή εκτίμηση για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019!

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι είναι πλέον πιθανό η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, να μην συμπεριληφθεί ούτε στην κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου και αυτό να δημιουργήσει μείζονα πολιτικά ζητήματα για την κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Newpost.gr ο υπουργός Οικονομικών κινήθηκε στη γραμμή Τσίπρα για τις συντάξεις λέγοντας ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος να επικρατήσει η λογική.

«Η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τι γράφαμε για τις πρόωρες εκλογές 

Οι κινήσεις του Μαξίμου 

Στο Μαξίμου, εάν οι δανειστές δεν πειστούν στην αναστολή του μέτρου που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει, σκέφτονται ή μάλλον έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν μονομερώς στο «πάγωμα» των μειώσεων, απειλώντας ακόμη και με πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 15minutes.gr, οι επιτελείς του Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας ξέρει ότι αν δεν καταφέρουν να ακυρώσουν τις περικοπές των συντάξεων είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψουν δημοσκοπικά ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει βγεί παλι αναξιόπιστος αφού και από το βήμα της ΔΕΘ πριν λίγες ημέρες, έχει δώσει στους πολίτες να καταλάβουν ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το πάγωμα του μέτρου».

Επίσης, ο Τσίπρας προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά αφού τυχόν μονομερής ενέργεια παγώματος του μέτρου από μέρους του, θα αναγκάσει και τα άλλα κόμματα να τον ακολουθήσουν σε αυτήν την κίνησή του και θα τους καταγγείλλει ότι παίζουν το παιχνίδι των δανειστών και δεν τον αφήνουν να… ελαφρύνει τα βάρη του λαού, που ο ίδιος έχει φέρει με το τρίτο μνημόνιο. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Βέβαια πρώτα, ο πρωθυπουργός θα δοκιμάσει την επίλυση του θέματος με «διπλωματικά μέσα», αν και οι αγορές ακούγοντας όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί, έχουν προεξοφλήσει ότι είτε με ακύρωση, είτε με αναβολή το μέτρο δεν θα ισχύσει…

 



Διαβάστε επίσης