-->
20.04.2024

Εθνική ενότητα των μήνυμα Παυλόπουλου και των πολιτικών αρχηγών

Στην ανάγκη της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας στους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζει η χώρα επικέντρωσαν τις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί που παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος απαίτησε και από τους Ευρωπαίους εταίρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των προκλήσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, οι Έλληνες, πιστοί στο αρχαιοελληνικό παράδειγμα της συμπεριφοράς των προγόνων μας απέναντι στους ικέτες αλλά και στις χριστιανικές αρχές της αγάπης και της αλληλεγγύης, αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού. Πρόσθεσε δε ότι τους αδίστακτους τρομοκράτες, ύστερα μάλιστα και από το τελευταίο αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, τους αντιμετωπίζουμε ως στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της ανθρωπότητας και αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας που επιχειρεί να πλήξει τον πυρήνα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την ΕΕ να απομονώσει, «εν ανάγκη και με την επιβολή κυρώσεων, τις ακραίες εκείνες επιλογές εταίρων που διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα, τα οποία ουδόλως συμβιβάζονται με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε ότι «ο αγώνας για την ελευθερία διαχρονικά είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη (…) Σήμερα ο αγώνας για την ελευθερία είναι αγώνας για την αλληλεγγύη για την ελευθερία από την φτώχεια, την ανέχεια, ενάντια στις ανισότητες και τις αδικίες είναι διαρκής αγώνας για τη δικαιοσύνη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημείωσε: «Αυτοί οι αγώνες σήμερα συναντώνται με την ανάγκη, έτσι ώστε σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, να γιγαντωθεί το κίνημα του ανθρωπισμού, το κίνημα της αλληλεγγύης, το κίνημα για ειρήνη σε όλον τον κόσμο, και βέβαια, για κοινωνική δικαιοσύνη στην χώρα μας. Τιμάμε αυτούς, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ».

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογράμμισε το γεγονός ότι πλήθος λαού παρακολούθησε την παρέλαση παρά τη βροχή, ενώ τόνισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και σε καιρό ειρήνης οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να προσφέρουν στο κοινωνικό έργο που το έθνος έχει υποχρέωση και κατά παράδοση προσφέρει». «Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ανθρώπινο πόνο, αυτή εξάλλου είναι και η μοίρα αυτού του έθνους. Σε δύσκολες στιγμές να προσφέρει».

Στη σημασία της ομοψυχίας του έθνους απέναντι στις δυσκολίες που διανύει, εστίασε το μήνυμα του για τη σημερινή εθνική επέτειο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε, είναι απαραίτητη περισσότερο παρά ποτέ η εθνική ομοψυχία και η ενότητα του Έθνους, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, μακριά από τις διχαστικές γραμμές του παρελθόντος», τόνισε.

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη που άφησε αιχμές για την κυβέρνηση, λέγοντας: «Δεν πρέπει οι παρελάσεις να είναι φύλλο συκής και πίσω από εκεί να κρύβεται η ανικανότητα της κυβέρνησης και η πρόθεσή της να κόψει μισθούς και συντάξεις. Η Ένωση Κεντρώων δεν θα το επιτρέψει».

Αξίζει, επίσης, να γίνει αναφορά στις προκλητικές δηλώσεις και το κάλεσμα μίσους από την πλευρά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Ισλάμ, των λαθρομεταναστών, της μαντήλας και των Οθωμανών.

Δηλώσεις έκανε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από τη Λευκωσία, χαρακτηρίζοντας επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για εθνική ενότητα. «Τα νιάτα του Ελληνισμού μας κάνουν αισιόδοξους και υπερήφανους», δήλωσε μετά την παρέλαση. Όπως είπε, ο Ελληνισμός από την Κύπρο, την Κρήτη, τη νησιωτική, την ηπειρωτική Ελλάδα, πρόσθεσε, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εμπνευσμένος από τις αξίες και τις αρχές του Διαφωτισμού: την ισότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη.



Διαβάστε επίσης