-->
19.04.2024

Επιβεβαιώνει την «τρύπα» στα έσοδα το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών,οι εισπράξεις του Ιουλίου ήταν 337 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο (- 6,04%) και σε συνδυασμό με τις υψηλότερες επιστροφές φόρων δημιούργησαν μια «τρύπα» 517 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι μπορεί το οικονομικό επιτελείο να επιμένει πως αποτελεί στρατηγική επιλογή η υπερκάλυψη του στόχου των επιστροφών, αλλά τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης δείχνουν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα επιστροφές 1,3 δις ευρώ, ενώ και τα στοιχεία της ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι είναι σε εκκρεμότητα επιστροφές 3,4 δις ευρώ (με ή χωρίς Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης).

Παρά τους ειδικούς Πίνακες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, δεν προκύπτει σαφώς η… ρίζα του κακού ήτοι το πώς άνοιξε η «τρύπα», καθώς δεν υπάρχουν οι στόχοι του Προϋπολογισμού ανά κατηγορία εσόδων. Ωστόσο από τη σύγκριση με τις περσινές επιδόσεις, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η υστέρηση προέκυψε από τα έσοδα των Τελωνείων ήτοι από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά σε σχέση με πέρσι άγγιξε τα 154 εκατ. ευρώ, παρά το ότι από τον Ιούνιο έχει μεσολαβήσει η αύξηση του ΦΠΑ και κάποιων ΕΦΚ, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη για μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης.

Όσον αφορά στο… μαξιλάρι, πάνω στο οποίο «ακουμπάει» το υπουργείο Οικονομικών, μόλις και μετά βίας φτάνει στα 257 εκατ. ευρώ, λίγο πριν ξεκινήσει ο ανήφορος των πληρωμών για ΕΝΦΙΑ, τις τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος, Τέλη Κυκλοφορίας.

Στιγμιότυπο 2016-08-19, 6.35.20 μ.μ.

 



Διαβάστε επίσης