-->
16.04.2024

Επιμένει ο Ζάεφ για δημοψήφισμα – Σήμερα οι συναντήσεις του Νίμιτς στα Σκόπια

Στα Σκόπια στρέφεται το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς  που βρίσκεται από την χθες Τετάρτη στη γειτονική χώρα θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Έχοντας στις αποσκευές του και την πρόταση της Αθήνας για το Σύμφωνο που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την συνολική πρόταση γύρω από το ονοματολικό, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ αλλά και με το GornaMakedonija που φαίνεται να προκρίνει η ελληνική πλευρά, ο Μάθιου Νίμιτς θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις ανησυχίες στην ΠΓΔΜ και να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η στάση του κόμματός του είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Αλί Αχμέτι.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

O Zάεφ ξεκαθάρισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Σειρά επαφών

Ο κ. Νίμιτς θα έχει σήμερα Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.



Διαβάστε επίσης