-->
29.03.2024

Επιστολή Πατούλη σε Τσίπρα για παρεμβάσεις στα νησιά για τους πρόσφυγες

Άμεσες παρεμβάσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου προκειμένου να αποσυμφορηθούν από τις χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένοι ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην επιστολή υπογραμμίζει πως οι Δήμοι της χώρας, παρά τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν, έχουν ανταποκριθεί στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα του προσφυγικού και επισημαίνει πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τη διαχείριση του προβλήματος, ενώ και ο ίδιος προσωπικά έχει κινητοποιήσει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους μετέχει η Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά, τονίζει πως «δοκιμάζονται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχθεί, ο εγκλωβισμός των προσφύγων/μεταναστών δεν έχει περιοριστεί χρονικά, ούτε είναι δυνατόν να δοθούν στους πρόσφυγες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας που να αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή».

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει πως τα νησιά που πλήττονται «κινδυνεύουν και με οικονομικό αφανισμό αφού σε μέσο όρο, το 80% του ΑΕΠ τους προέρχεται από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ζητά να οργανωθεί σύσκεψη υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα.

Η επιστολή του Γ. Πατούλη προς τον Αλ. Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,  

Όπως γνωρίζετε, οι Δήμοι της χώρας, παρόλα τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν και τις ελλείψεις που ακόμα υπάρχουν στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής, το Λιμενικό και την Αστυνομία, έχουν ανταποκριθεί στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα του προσφυγικού. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τη διαχείριση του προβλήματος, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την εταιρική σχέση που πρέπει να προσδιορίζει τις σχετικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχω παράλληλα κινητοποιήσει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μετέχουμε ως Αυτοδιοίκηση.  

Κύριε Πρωθυπουργέ, άμεσης προτεραιότητας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Β. Αιγαίου, όσες δυσκολίες και αν εμπεριέχει η υπογραφείσα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας. Τα νησιά μας δοκιμάζονται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχθεί, ο εγκλωβισμός των προσφύγων/μεταναστών δεν έχει περιοριστεί χρονικά, ούτε είναι δυνατόν να δοθούν στους πρόσφυγες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας που να αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή. Η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, όλα τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου -όσα πλήττονται- έχουν ανάγκη άμεσων και επειγουσών παρεμβάσεων. 

Τα νησιά μας κινδυνεύουν και με οικονομικό αφανισμό αφού σε μέσο όρο, το 80% του ΑΕΠ τους προέρχεται από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Ζητώ να οργανωθεί σύσκεψη υπό την προεδρία σας μετά τη σημερινή σας συνάντηση με τους φορείς της Μυτιλήνης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς



Διαβάστε επίσης