-->
26.04.2024

Ηχηρό χαστούκι για την Μέρκελ – » Η Δημοκρατία περιέχει στιγμές ήττας»

Ηχηρή εσωκομματική ήττα υπέστη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην εκλογή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συντηρητικού μπλοκ της, εγείροντας νέες ανησυχίες πως σταδιακά χάνει τα ηνία της εξουσίας.

Σε μια μικρή «ανταρσία» οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας καταψήφισαν τον Φόλκερ Κάουντερ, στενό συνεργάτη της κ. Μέρκελ που υπηρετούσε επί 13 χρόνια ως επικεφαλής της ενιαίας ΚΟ, εκλέγοντας τον Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος εκπροσωπεί την πιο συντηρητική πτέρυγα.

Ο κ. Κάουντερ συχνά περιγράφεται στον γερμανικό Τύπο ως το «δεξί χέρι» της Άνγκελα Μέρκελ και ήταν πρόσωπο-κλειδί για την καγκελάριο από την πρώτη θητεία της. Διασφάλισε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες σε δεκάδες κρίσιμες ψηφοφορίες, από τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας έως την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτική θητείας και την στροφή μακριά από την πυρηνική ενέργεια.

Ο κ. Κάουντερ, που ουδέποτε στο παρελθόν είχε ανθυποψήφιο για την ηγεσία της ΚΟ, ηττήθηκε παρά το γεγονός ότι λίγο πριν την ψηφοφορία η κ. Μέρκελ κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τον σύμμαχό της ενώ απέφυγε να δώσει στήριξη στον αντίπαλό του.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η κ. Μέρκελ δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα. «Αυτή είναι η ώρα της δημοκρατίας, και περιέχει στιγμές ήττας, και δεν υπάρχει λόγος να παριστάνουμε ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό», είπε.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν η κ. Μέρκελ μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα της ούτως ή άλλως διαιρεμένης τρικομματικής κυβέρνησής της μετά την απώλεια του κ. Κάουντερ και την εμφανή άρνηση βουλευτών της να δεχτούν την κατεύθυνσή της.

Ο κ. Μπρινκχάους έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η ΚΟ είναι ενωμένη και στηρίζει την κ. Μέρκελ, όμως στο παρελθόν έχει συγκρουστεί με την καγκελάριο, ειδικά σε δημοσιονομικά θέματα.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της συνεργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για σταδιακή δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κ. Μέρκελ δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, καθώς έχει πληγωθεί βαθιά από το εκλογικό αποτέλεσμα του περσινού φθινοπώρου, και η απώλεια Κάουντερ μπορεί να επισπεύσει την αποχώρησή της.



Διαβάστε επίσης