-->
16.04.2024

Η επόμενη μέρα μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών – Ποια είναι τα άμεσα βήματα

Με 153 «ναι» υπερψηφίστηκε την Παρασκευή από το κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών. Την επόμενη Δευτέρα θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει νόμος του κράτους.

Οι 153 ψήφοι χαροποίησαν τους Ευρωπαίους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ που είναι θέμα χρόνου να ξεχάσουν το «Βόρεια» και να μείνουν με το «Μακεδονία» σκέτο. Κι αυτό προτού ακόμη γίνουν τα τελικά βήματα ώστε κι επίσημα η χώρα να αλλάξει όνομα, γλώσσα κι εθνικότητα.

Από εδώ και στο εξής μένουν ελάχιστα βήματα για να τελειώσει η υπόθεση κι ένα από αυτά θα γίνει σε λίγες ημέρες με την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγινε και μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τα Σκόπια, η Ελλάδα θα ενημερώσει την ΠΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση η οποία θα αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της.

Πρώτος θα ενημερωθεί ο ΟΗΕ ο οποίος ήταν και ο διαμεσολαβητής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μόλις κυρωθεί και αυτό, τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα η χώρα να ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Τα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στα Σκόπια να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π.

Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της πΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Ακόμα, σε ότι αφορά το θέμα των σχολικών βιβλίων θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Ποια είναι τα άμεσα βήματα 

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα βήματα που θα ακολουθηθούν, σύμφωνα με το iefimerida είναι:

·Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως

·Μεθαύριο Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους

·Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή

·Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών

·Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων

·Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου

·Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ

·Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία

·Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον.



Διαβάστε επίσης