-->
16.04.2024

Η ημερομηνία για εκλογές, η ανατροπή σχεδίων, το λάθος του Τσίπρα και το μεγάλο ρίσκο για την Ελλάδα

 Oι κάλπες έρχονται;

dimoskopisi-ekloges-e1465109515676Με τον ορίζοντα της κυβέρνησης να περιορίζεται δραματικά και τις κάλπες να είναι προ των πυλών, ανεβαίνει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά στη σκιά της μονομερούς κίνησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη παροχή προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Με το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις να ανοίγει το δρόμο σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να δεχθεί νέα μέτρα και κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι συμπεριφέρεται ως 5η φάλαγγα εκπροσωπώντας τους δανειστές, η οποία όμως ετοιμάζεται για εκλογές.

maximoumacq_3-864x400_c

Η ατζέντα του Μαξίμου

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν και το τονίζουν σε όλους τους τόνους, ότι το ΔΝΤ –το διαχωρίζουν από τους υπόλοιπους πιστωτές, δηλ. τους Ευρωπαίους (χώρες μέλη της ευρωζώνης και ESM και ΕΚΤ)- επιμένει εμμονικά για αυξημένα μέτρα, τα οποία είναι αφόρητα για την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει ένα κλίμα success story για την κυβέρνησή του και εμμένει ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, ανεβάζει τους τόνους έναντι του ΔΝΤ, ενώ διαμορφώνει και κλίμα εκλογών για παν ενδεχόμενο.

Tsipras_lagardeΑνατροπή σχεδίων

Στην παρούσα φάση, το σκοινί το τραβούν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και ΔΝΤ, και δεν είναι εμφανές αν θα σπάσει ή αν κάποιος προτίθεται να υποχωρήσει. Έπειτα από αρκετό καιρό συζητήσεων και παρασκηνιακών επαφών, η διαπραγμάτευση βρέθηκε σε σημείο μηδέν. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ομαλά ως το τέλος του έτους, ώστε να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την ελληνική οικονομία, ανατρέπεται.

tsiprasΤο λάθος του Τσίπρα

Πολλά θέματα έχουν μπει στο τραπέζι, μετά και την απόφαση τουEurogroup για υψηλά πλεονάσματα 3,5%. Γιατί άλλαξε το κλίμα; Η κάθε εξήγηση καλύπτει ένα κομμάτι της ευρύτερης εικόνας: Το ΔΝΤ συγκρούεται με την ευρωζώνη για τον ρόλο του και η Ελλάδα βρέθηκε στη μέση του καβγά. Το Μέγαρο Μαξίμου χειρίστηκε αδέξια και πολιτικάντικα την υπόθεση, για μια ακόμη φορά. Σε αυτή τη φάση, η πολιτική αβεβαιότητα τρομάζει τους εταίρους και τις αγορές και δεν επιτρέπει στη χώρα να ορθοποδήσει. Η κυβέρνηση χάνεται συνεχώς στη μετάφραση και δεν αντιλαμβάνεται το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα που υποβόσκει ακόμη στους εταίρους της.

Greece-GermanyΤο ρίσκο

Το ερώτημα είναι εάν θα ωφελήσει την Ελλάδα η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ που εκδηλώνεται εσχάτως και στη σκιά του άρθρου του Πολ Τόμσεν, στον οποίο απάντησε πρώτα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και μετέπειτα ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο που αφήνει ανοικτό το θέμα των εκλογών.

tsipras_ko_syrizaΤρέμουν οι βουλευτές

Στη Βουλή το κλίμα είναι βαρύ. Είναι η πρώτη φορά που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εμφανίζονται τόσο κατηγορηματικοί ως προς τη στάση τους εφόσον κληθούν να νομιμοποιήσουν διά της ψήφου τους τυχόν νέα επώδυνα μέτρα. Την ατμόσφαιρα αποτύπωσε κορυφαίος βουλευτής: «Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο να ψηφίσουμε νέα μέτρα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «κάθε περαιτέρω αξίωση εκ μέρους της τρόικας είναι εκτός ορίων αντοχής των βουλευτών και κυρίως της κοινωνίας». Αντιστοίχως άλλος έμπειρος βουλευτής παρατηρούσε πως πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δημοσκοπήσεις «ξέρουν ότι δεν θα επανεκλεγούν και άρα δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα, επιλέγοντας τουλάχιστον να φύγουν με το κεφάλι ψηλά».
regling_tsakalotosΌλα παίζονται…
Επί της ουσίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με μέτωπα ανοικτά στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική εισήλθε στην διακεκαυμένη ζώνη και σύντομα θα φανεί εάν και πως θα προσδιοριστούν οι όποιες εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Μέσα σε ένα περιβάλλον στην Ε.Ε. που δεν είναι φιλικό για τον ίδιον και την χώρα, καθώς η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές καρκινοβατεί, η κυβέρνηση θέτει και πάλι κόκκινες γραμμές. Ο Πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα ακόμα και για εκλογές, οι υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Παπαδημητρίου, επιτίθενται κατά του ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο του Grexit και οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου να μην απειλεί με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

aigaioΕκλογές με εθνικά θέματα;

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και με την ελληνική κυβέρνηση λίγο – πολύ σε ρόλο παρατηρητή, ενώ ο Αλ. Τσίπρας θέλει να κάνει «πολιτική διαπραγμάτευση», αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά των πιστωτών να γίνει αυτή, καθώς οι συμμαχίες του Πρωθυπουργού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκλείψει, ενώ ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου να μην τραβήξει το χαρτί των εκλογών γιατί μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για εκείνον. Αυτό που ακούγεται είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν, εάν γίνουν, με πρόσχημα τα εθνικά θέματα. Αυτός θα είναι ο λόγος που θα επικαλεστεί ο Πρωθυπουργός βάσει του Συντάγματος, καθώς δεν μπορεί και πάλι, το είχε κάνει το 2015, να θέσει το θέμα των οικονομικών.

kalpes

Λίστα και στις 19 Φλεβάρη;

Η πιθανή ημερομηνία εκλογών είναι η 19η Φεβρουαρίου και μάλιστα με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχηγοί θα διαμορφώσουν όπως θέλουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους και άρα θα έχουν ελεγχόμενες Κ.Ο.

 



Διαβάστε επίσης