-->
28.03.2024

Η Τουρκία αποκτά drone οπλισμένο με πολυβόλο – Η ανακοίνωση για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα Κατεχόμενα

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που θα παράσχει υποστήριξη στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο προσγειώθηκε την Δευτέρα σε αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπως επιβεβαίωσε Τούρκος αξιωματούχος. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που μπορεί να οξύνει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Το τουρκοκυπριακό υπουργικό συμβούλιο επέλεξε το αεροδρόμιο του Gecitkale στο νησί ως βάση για drone παρατήρησης αλλά και drones που μπορούν να φέρουν οπλισμό (UAV’s) μετά από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο DHA.

O επικεφαλής της τουρκικής διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ τόνισε ότι το πρώτο drone χωρίς δυνατότητα να φέρει όπλα απογειώθηκε από τουρκικό αεροδρόμιο στην περιφέρεια Mugla στα δυτικά της χώρας και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Gecitkale.

Το DHA είπε αργότερα ότι το drone ξεκίνησε την πρώτη πτήση του στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να δώσει περισσότερες
λεπτομέρειες.

Νωρίτερα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για οπλισμένο drone.

Η Τουρκία θα αποκτήσει drone οπλισμένο με πολυβόλο

Η Τουρκία θα αποκτήσει drone οπλισμένο με πολυβόλο, σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, βάσει του οποίου η πρώτη παράδοση αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Το συγκεκριμένο drone, ονόματι Songar, κατασκευάζεται από την Asisguard. Έχει βάρος 25 κιλά και πετά χάρη σε οκτώ έλικες. Το πολυβόλο του, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, μπορεί να πλήττει στόχους με υψηλή ακρίβεια, και φέρει 200 σφαίρες, ενώ μπορεί να πυροβολεί βολή κατά βολή ή βολή κατά ριπάς (των 15 σφαιρών η κάθε μία).

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν drones ικανά να ρίχνουν βομβίδες, ή να πέφτουν πάνω σε στόχους φορτωμένα με εκρηκτικά, ωστόσο το συγκεκριμένο θεωρείται – σύμφωνα με το New Scientist- πως είναι το πρώτο που διαθέτει πυροβόλο όπλο και είναι έτοιμο προς υπηρεσία. Η παράδοση της πρώτης δόσης αναμένεται πριν το τέλος του έτους.

Γενικότερα θεωρείται πως είναι δύσκολο για ένα drone να πυροβολεί με ακρίβεια, τόσο λόγω της δυσκολίας στη σκόπευση που προκύπτει από την κίνησή του, όσο και από το «κλώτσημα» από τις βολές του όπλου, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη στόχευση της επόμενης βολής. Για αυτόν τον λόγο, το Songar διαθέτει δύο συστήματα: Ένα με αισθητήρες (μεταξύ των οποίων κάμερες και αποστασιόμετρο λέιζερ) για τον υπολογισμό της απόστασης, της γωνίας και της ταχύτητας του ανέμου, και το άλλο είναι ένα σετ ρομποτικών βραχιόνων που κινούν το πολυβόλο ώστε να αντισταθμίζουν την ανάκρουση.

Η Asisguard ισχυρίζεται πως το drone έχει ακρίβεια που του επιτρέπει να πλήττει μια περιοχή πλάτους 15 εκατοστών από απόσταση 200 μέτρων- υποστηρίζοντας πως η ακρίβειά του βελτιώνεται και θα είναι σύντομα σε θέση να πλήττει στόχους από απόσταση 400 μέτρων. Η «οροφή» του είναι τα 2.800 μέτρα.

Το drone έχει αισθητήρες που του επιτρέπουν να επιχειρεί νύχτα και ακτίνα δράσης 10 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να επιχειρεί σε ομάδες. Σύμφωνα με στέλεχος της Asisguard, μέχρι και τρία drones μπορούν να πετούν με ένα και μόνο τηλεχειριστήριο, πλήττοντας έναν στόχο ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το Songar («First National Armed Drone»), «αυξάνει την επιβιωσιμότητα εναντίον πυρών παρενόχλησης σε ζώνες περιπολίας…ή σε περίπτωση ενέδρας ή απειλής κατά τη διέλευση οχημάτων και κονβόι. Επίσης…μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί επιθετικά εάν είναι απαραίτητο».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία εμφανίζεται να πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σημαντική στροφή προς τη χρήση drones εγχώριας παραγωγής (όπως το Bayraktar)- μεταξύ των οποίων και οπλισμένα- την οποία και εμφανίζεται να προωθεί/ προβάλλει και προς τα έξω. Μεταξύ άλλων, τουρκικά drones επιχειρούν και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάποια έχουν αποσταλεί και προς συνδρομή των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης.


Διαβάστε επίσης