-->
29.03.2024

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας κατά την προσφιλή τακτική του φτάνει όλα τα πράγματα στο αμήν

«Νομίζω ότι το σενάριο «δούλεψα 17 ώρες και έφερα μια καλή συμφωνία» το εξαντλήσαμε πέρυσι και δε νομίζω ότι θα επαναληφθεί. Απλώς ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική φτάνει όλα τα πράγματα στο αμήν για να πουν οι Έλληνες, υπό τον φόβο ότι θα έχουμε ακόμη χειρότερες εξελίξεις, ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM 99,5»

Στο ερώτημα τι θα πράξουν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη Βουλή όταν τα έρθουν τα νέα μέτρα προς ψήφιση ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται πραγματικά να ψηφίσουν. Είναι παιχνίδια πριν από το συνολικό ναι. Ουσιαστικά η υπόθεση έχει τελειώσει. Υπάρχει μία καθυστέρηση σε δευτερεύοντα πράγματα, η οποία δεν δικαιολογεί όλο αυτό το κλίμα της εκλογολογίας. Θα το δούμε βέβαια στην πράξη».

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση δε θέλει να χάσει τις καρέκλες. Οι 153 βουλευτές έχουν εξαρτηθεί από το κράτος με ποικίλους τρόπους άρα αυτοί οι βουλευτές θα ψηφίσουν θετικά στην επόμενη ψηφοφορία και πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα τα έχει τα περισσότερα συμφωνήσει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις των Αργύρη Παπαστάθη και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου περί συμμετοχής του Ποταμιού στην Κυβέρνηση είπε: «Αν θέλουμε να ψηφίζουμε μέτρα δεν είναι ανάγκη να μπούμε και στην κυβέρνηση. Πρώτον, εμείς δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και δεύτερον δεν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε μέτρα που ουσιαστικά θα σημάνουν μια καινούρια οπισθοδρόμηση της οικονομίας. Όπως έστρωσαν, ας κοιμηθούν. Δικό τους είναι το πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού τόξου σε πιθανές πρόωρες εκλογές είπε: «Το ερώτημά σας είναι πολύ σοβαρό- αν και δεν είναι πολύ πιθανές οι εκλογές- και δε μπορούμε να δώσουμε επιπόλαιες απαντήσεις. Πρέπει να δούμε εκείνη τη στιγμή τι προέχει για την κοινωνία, γιατί αυτή τη στιγμή εκλογές, σημαίνει σύγκρουση με την Ευρώπη, σημαίνει ότι δε θα πάρουμε τα 6 δις € που έχουμε συμφωνήσει, σημαίνει ότι η χώρα είναι στον αέρα. Αν λοιπόν έχουμε τέτοιες εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και να σκεφτούμε το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον του καθενός».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα απάντησε και στον Πρωθυπουργό o οποίος είπε ότι «κεντροαριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει» λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας έχει ξεπουλήσει τα οράματα της όποιας Αριστεράς. Η κυβέρνησή του δυστυχώς είναι μια κυβέρνηση, εθνικολαϊκιστών, που έχουν και ακροαριστερές απόψεις και ακροδεξιές απόψεις. Δεν έχουν καμία σχέση με τα οράματα της Αριστεράς».

Τέλος σε ό,τι αφορά το διάλογο του προοδευτικού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου ανέφερε ότι αυτός περιλαμβάνει έναν χώρο από το φιλελεύθερο κέντρο μέχρι τη μεταρρυθμιστική αριστερά και προσέθεσε: «Αυτός ο χώρος είναι πιο ευρύς από την κεντροαριστερά. Σε αυτή την κουβέντα εμείς πρωταγωνιστούμε. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα πλυντήριο για τους πρώην υπουργούς, που θέλουν να επανέλθουν στα πράγματα»

O Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε: «Η κυβέρνηση παίρνει μάστερ στην επικοινωνία. Στο τραπέζι έχει κυρίως επικοινωνιακά κόλπα και όχι πολιτική. Αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές μας, γι’ αυτό ακριβώς πιέζουν όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού δε μπορούν να αποκαταστήσουν με αυτή την κυβέρνηση την πολιτική εμπιστοσύνη».

«Δε μπαίνουμε στην κυβέρνηση. Αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση για να είμαι τίμιος. Δεν είναι ότι μου έχουν πει να μπω και δε μπαίνω, που έτσι και αλλιώς όμως δε μπαίνω, απλώς λέω ότι δεν υπάρχει καν αυτή η συζήτηση».

«Το να φτάσουμε στις 10 Ιουλίου και να μην έχει η κυβέρνηση να πληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ είναι πρόβλημα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Αν μπαίναμε στην κυβέρνηση πώς θα λύναμε εμείς τώρα το πρόβλημα όταν οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί;»

«Το Ποτάμι κάνει πολύ συγκεκριμένες υποδείξεις μετά τις εκλογές. Κάνουμε μια συνεχή υπενθύμιση του συνθήματος -που έχει περιεχόμενο- «κόβουμε σπατάλες, μη βάζετε καινούργιους φόρους». Έχουμε υποδείξει πώς θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε 3 δις. Η κυβέρνηση έχει το δικό της σχέδιο: καινούργια μέτρα, καινούριοι φόροι. Δικό της είναι το πρόβλημα».

«Ο Τσίπρας δε θέλει να χάσει την επαφή με το εκλογικό του σώμα. Έτσι, αν δεν δεχθεί τα μέτρα θα πει ότι είναι αντιστασιακός, ότι δεν υποχώρησε μέχρι και στο τελευταίο που του ζήτησαν».

«Προφανώς και υπάρχει μια σύγκρουση εγωισμών στην κεντροαριστερά, που αφορά όμως, αυτούς που ήταν πολλά χρόνια στην υπόθεση. Εμείς είμαστε εδώ και δύο χρόνια. Σε αυτή την κουβέντα, εμείς έχουμε συνεισφέρει το άπαν. Ξέρετε ότι με πρωτοβουλία μου έγινε η συνάντηση με την κυρία Γεννηματά και είπαμε ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος, όχι της κεντροαριστεράς, που δε μας αφορά αυτός ο μικρός χώρος εμάς, αλλά ενός ευρύτερου χώρου. Αναφέρομαι στον χώρο του προοδευτικού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου».

«Η κυβέρνηση χρεοκόπησε στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε προβλήματα με αυτές τις κυβερνήσεις. Είχαμε προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείωσε τα πράγματα. Λέμε, λοιπόν, να ενωθούμε στο κέντρο, να βρούμε αυτούς που αντιστάθηκαν σε αυτή την χρεοκοπία, αυτούς που έκαναν σωστά πράγματα, ακόμα και παλιούς πολιτικούς που έκαναν σωστά πράγματα, να βρούμε νέες δυνάμεις και να δώσουμε μια μεταρρυθμιστική πνοή στον τόπο. Αυτό είναι το σχέδιό μας».

«Έχει δίκιο ο κόσμος που λέει πως το να λένε κάποιοι ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα μπορούσε κάποια στιγμή να είναι εφεδρεία για τον κ.Τσίπρα, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του χώρου της Κεντροαριστεράς. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δε δημιουργούμε κάτι το οποίο θα είναι προθάλαμος για τον κ. Τσίπρα».



Διαβάστε επίσης