-->
19.04.2024

Θρίλερ με τον Μουζάλα – Στο Μαξίμου ο Καμμένος – Απειλούν με αποχώρηση οι ΑΝΕΛ: Έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις! (upd3)

Μεγάλη πολιτική θύελλα φαίνεται ότι ξεσπά τόσο μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μετά από δήλωση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, όπου αποκάλεσε «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ. Ο κ. Καμμένος συγκαλεί εκτάκτως την ΚΟ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναβάλλει ένα ταξίδι τους στις ΗΠΑ. Επίσης αργά τη νύχτα ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Λίγο πριν τις 11:30 ολοκληρώθηκε σύσκεψη του στενού κομματικού επιτελείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ αυτή την ώρα στο κυβερνητικό μέγαρο βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος κόντρα στο Μαξίμου που καλύπτει τον υπουργό, επιμένει να ζητά την παραίτησή του, θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα «ή εγώ ή αυτός». Ο κύριος Καμμένος διαμόρφωσε έτσι κλίμα σύγκρουσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα.

mouzalas
Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι η σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Πάνου Καμμένου. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, o Νίκος Παππάς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Π. Καμμένος δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις Τσίπρα και στους ΑΝΕΛ περιμένουν να δουν αν θα διευκολύνει με την παραίτησή του και αν δεν το κάνει ποια θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού.
Στενός συνεργάτης του Καμμένου σημείωνε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν κάνει ήδη αρκετές υποχωρήσεις, λόγω της συμμετοχής τους στη συγκυβέρνηση, παραγκωνίζοντας το όποιο πολιτικό και κομματικό κόστος.
Αλλά αυτή τη φορά, όπως έλεγε η ίδια πηγή, το ζήτημα είναι εθνικό και η δήλωση του υπουργού ακόμη και αν γίνεται από λάθος, ισοδυναμεί με de facto αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία.

kammenos-kila-20Π. Καμμένος: Στην πολιτική δεν χωράνε γκάφες

«Ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί» τόνισε σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Καμμένος. «Ό,τι συγγνώμη και να ζητήσει, από εδώ και πέρα θα παίζει ένα βίντεο όπου Έλληνας υπουργός θα αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία.
Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας, σας λέω καθαρά ότι ο κύριος Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας.
Με την στάση μου στα εθνικά θέματα εδώ και 25 χρόνια δεν πρόκειται να στηρίξω έναν υπουργό που κάνει τραγικό έγκλημα.
Αφού έκανε γκάφα, όπως ο ίδιος λέει, πρέπει να έχει την ευθιξία να πάει σπίτι του!», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αναφέροντας πως το κόμμα του στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές την κυβέρνηση και πήρε αποφάσεις πολύ σκληρές.
Επιπλέον, ότι στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως οι Σγουρίδης, Δ.Καμμένος και Π. Χαϊκάλης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην συνοχή της κυβέρνησης.
«Ο κύριος Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί, αν κάνεις γκάφα στην πολιτική ή λάθος, το πληρώνεις.
Την ώρα που συζητάμε το τέλος της αξιολόγησης και την διαγραφή του χρέους, δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες δηλώσεις είπε ο κ.Καμμένος, τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Μουζάλας κάνει τέτοια λάθη και τα καταπίνουμε, είχε μιλήσει για 150.000 πρόσφυγες, μετά μίλησε για ενσωμάτωση…».
Αναφορικά με την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρωθυπουργό, ο κ.Καμμένος είπε: ότι «την ώρα που μίλησα με τον πρωθυπουργό, δεν είχε δει τίποτα, τον ενημέρωσα και μου είπε ότι θα το δει γιατί δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος και μου είπε πως θα μιλήσουμε σήμερα».
«Δεν μπορούμε τώρα να αφήσουμε τέτοιου είδους ζητήματα να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή.
Έχω ήδη συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ αύριο το πρωί» είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος απέφυγε να δηλώσει ρητά πως εφόσον δεν παραιτηθεί ή αποπεμφθεί ο Γιάννης Μουζάλας θα φύγει εκείνος από την κυβέρνηση.
«Να δούμε τι θα κάνει ο ίδιος ο κύριος Μουζάλας σήμερα και θα μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό και θα ληφθούν οι αποφάσεις» τόνισε ο κ.Καμμένος. Σε διορθωτική δήλωσή του στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Μουζάλας απολογήθηκε για το λάθος του, κάνοντας λόγο για «γκάφα», όμως η τοποθέτηση του δεν έγινε δεκτή από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος ζήτησε ξεκάθαρα την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού με μήνυμά του στο Twitter.kammenosmouzalas2

«Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του», αναφέρει λιτά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

O αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζήτησε για δευτερη φορά συγγνώμη, μέσα σε λίγες ώρες. Τα ξημερώματα της Τετάρτης με επίσημη δήλωση του, o Γιάννης Μουζάλας, μετά την αναφορά του στα Σκόπια ως «Μακεδονία», είπε: «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερα από σημείωμα που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται ότι εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει γνώση του αιτήματος Καμμένου και καλύπτει πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό, εμμέσως «αδειάζοντας» τον κυβερνητικό εταίρο.

Στο σημείωμα, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη δήλωση Μουζάλα ως κάτι που ειπώθηκε «εν τη ρύμη του λόγου και σημειώνουν ότι είναι «το λιγότερο υπερβολή […] να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα» σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού. Κάνουν δε λόγο για «επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης» του κυβερνητικού στελέχους που χειρίζεται την προσφυγική κρίση.

Το σχόλιο του Μαξίμου πάντως δεν φαίνεται να απευθύνεται στον κ. Καμμένο, αλλά στη Νέα Δημοκρατία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει από τον κ. Μουζάλα να σκεφτεί ακόμα και την παραίτησή του, μετά το «μεγάλο ατόπημα» στο οποίο υπέπεσε.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι ο κ. Μουζάλας «ενίσχυσε» την «επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων» απέναντι στην Ελλάδα.

Σημειώνει ακόμα ότι το λάθος του αναπληρωτή υπουργού «δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες», ειδικά τη στιγμή που η κατάσταση στην Ειδομένη και η προσφυγική κρίση αγγίζουν πλέον «και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια».

Άδωνις: Είναι δυνατόν υπουργός της κυβέρνησης να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία;

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει μέσω Τwitter την αναφορά του Γ. Μουζάλα: «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;».

ΑΝ.ΕΛ: Δεν επιτρέπονται λάθη και γκάφες στα εθνικά ζητήματα

Αιχμηρή ήταν η δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρει ότι «ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και “γκάφες”, ούτε μια φορά». Συμπληρώνει ότι «η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Παραβίασε μία εθνική γραμμή ο Μουζάλας

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για «ατόπημα» του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, καταλογίζοντάς του ότι, αναφέροντας την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα επί δεκαετίες.

«Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση», τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

Ένωση Κεντρώων: Ντροπιαστική η πράξη Μουζάλα για όλους τους Έλληνες

«Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια “Μακεδονία”. Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. Πρόσθεσε ότι η πράξη αυτή «είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες». Ο κ. Καλλιάνος κάλεσε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.



Διαβάστε επίσης