-->
28.03.2024

Καλλιάνος: Έρχονται καταιγίδες και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Ο μετεωρολόγος προειδοποιεί ότι συνεχίζονται τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα του υδράργυρου, καθώς έπειτα από τις υψηλές θερμοκρασίες του σαββατοκύριακου- το θερμόμετρο έφτασε ακόμη και στους 40 βαθμούς Κελσίου κοντά στο Αργος- η εβδομάδα που θα ακολουθήσει θα είναι φθινοπωρινή.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook ο κ. Καλλιάνος:

«Πραγματικά, τόσο ο φετινός χειμώνας όσο και η άνοιξη που διανύουμε, μας επιφυλάσσουν συνεχόμενες καιρικές εκπλήξεις. Τα σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου είναι πολύ μεγάλα και οι εναλλαγές από τη μια εποχή στην άλλη λαμβάνουν χώρα μέσα σε λίγα 24ωρα.

Έτσι λοιπόν, μετά από τις χθεσινές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν οριακά ακόμη και τους 40°C κοντά στο Άργος (θερμοκρασία ρεκόρ για την εποχή) αλλά και τις σημερινές αντίστοιχα που σε αρκετές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 36°C, σταδιακά ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι άκρως φθινοπωρινή και όχι ανοιξιάτικη, μιας και η θερμοκρασία έως και την Τετάρτη-Πέμπτη θα σημειώσει ραγδαία πτώση της τάξεως των 13-15°C (!!) σε σχέση με τις μέγιστες τιμές του ΣΚ που βρισκόμαστε.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν πια από βόρειες διευθύνσεις και μάλιστα μεσοβδόμαδα (Τετάρτη-Πέμπτη) δεν αποκλείεται οι εντάσεις τους να αγγίξουν και τα 8 μποφόρ σε περιοχές του Αιγαίου.

Εκτός των άλλων, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενδεχομένως και τοπικές χαλαζοπτώσεις οι οποίες ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κυρίως από την Τρίτη και έπειτα, είναι η Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως από την Πέμπτη η Ανατολική και Νότια χώρα, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» η εξέλιξη του καιρού από την Πέμπτη και στη συνέχεια.

Αρχικά όμως, εσείς οι κάτοικοι των περιοχών των Επτανήσων, της Δυτικής Πελοποννήσου, της Δυτικής Στερεάς (οριακά και οι δυτικές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς), της Δυτικής και Βόρειας Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι από την Τρίτη έως και το βράδυ της Τετάρτης θα δεχτείτε κατά τόπους μεγάλα ποσά βροχόπτωσης. Οι καταιγίδες φαίνεται ότι θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική και επομένως θεωρώ πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν βροχές από την Τρίτη, στη Αθήνα όμως δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο, ενδεχομένως λίγες ψιχάλες. Ίσως όμως από το βράδυ της Τετάρτης και προς την Πέμπτη να βρέξει και στην Αθήνα, αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Θα σας ενημερώσω εγκαίρως.

Σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες, για παράδειγμα, στην Αθήνα από τους 35-36°C που είχαμε, την Τετάρτη η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 22-23°C. Στη Θεσσαλονίκη, από τους 30°C σήμερα, την Τετάρτη η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 21-22°C. Θα υπάρξουν όμως πολλές περιοχές όπου ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση κατά 13-15°C μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα!

Μετάβαση λοιπόν από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο με συνοπτικές διαδικασίες. Οι αγρότες να λάβετε τα μέτρα σας όπως προείπα».



Διαβάστε επίσης