-->
18.04.2024

Καλοκαίρι του ’87: Όταν όλη η Ελλάδα χόρευε στους ρυθμούς των Europe (video)

Το καλοκαίρι του 1987, πριν καν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στο ΣΕΦ, η παραλιακή της Αθήνας γέμιζε κάθε βράδυ για τα ακούσματα του Τόλη Βοσκόπουλου, της Άντζελας Δημητρίου, του Θέμη Αδαμαντίδη, του Δημήτρη Κοντολάζου και άλλων καλλιτεχνών της εποχής.

Αμέσως μετά τις πρώτες επιτυχίες όμως της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, το καλοκαίρι του ’87 βρήκε τους Έλληνες να τραγουδούν την αγαπημένη τους… τιρινίνι!

Το «Final Countdown», ήταν το 3ο άλμπουμ του συγκροτήματος Europe. Μια παρέα Σουηδών, η οποία είχε κερδίσει σε ένα διαγωνισμό τηλεοπτικού σταθμού, είχε αρχίσει να κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στο χώρο.

Το 3ο άλμπουμ, με τίτλο «Final Countdown» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1986 και αμέσως ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το άλμπουμ πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 15 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το συγκεκριμένο τραγούδι έγινε Νο1 σε 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε μέχρι την 8η θέση στο Hot 100 των Billboard.

To «Final Countdown» ήταν η επιλογή των διοργανωτών πριν τους αγώνες της Εθνικής στο ΣΕΦ αλλά και τη διάρκεια του ημιχρόνου σε κάθε αγώνα.

Κάπως έτσι, πέρασε σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ακόμη και εκεί όπου τα ακούσματα δεν είναι ροκ ή heavy metal.

Παραμένει από τότε, το τραγούδι που συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με μια ελληνική αθλητική επιτυχία.



Διαβάστε επίσης