-->
18.04.2024

Κατεπείγουσα ερώτησή για τον κίνδυνο επιστροφής μεταναστών από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα κατέθεσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών και την απάντηση από επίσημα χείλη της Κομισιόν ότι ουσιαστικά πρέπει να εφαρμοστεί η Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙΙ» και να επιστρέφονται στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής, οι αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται σε άλλα κράτη μέλη, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει το γεγονός ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια της στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, οι αφίξεις των οποίων αυξήθηκαν μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Επίσης ζητά να πληροφορηθεί, με ποιά επιχειρηματολογία συζητά η Επιτροπή την επαναφορά λειτουργίας του Δουβλίνου και των επιστροφών μεταναστών στην Ελλάδα από άλλα κράτη μέλη. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησής: 

«Το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των επιστροφών μεταναστών από τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη προς την Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή του συστήματος του Δουβλίνου, που ορίζει ότι η πρώτη χώρα εισόδου μεταναστών εντός ΕΕ είναι υπεύθυνη να διεκπεραιώνει τα αιτήματα ασύλου τους.

Η συζήτηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις ανακοινώσεις της Επιτροπής ότι το υπεύθυνο κράτος μέλος για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου θα πρέπει να ορίζεται με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο (Συνθήκη Δουβλίνου). Επίσης, δικαιολογεί τις δηλωθείσες προθέσεις ορισμένων κρατών μελών, όπως της Γερμανίας, να κρατήσουν στο έδαφός τους μόνο πρόσφυγες, στέλνοντας πίσω στην Ελλάδα τους παράτυπους μετανάστες.

Με δεδομένο ότι α) μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία αποδεδειγμένα αυξήθηκαν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, β) η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη έχει στην πράξη αποτύχει και γ) η Ελλάδα για ουσιαστικούς λόγους είναι αντικειμενικά αδύνατον να υποδεχτεί άλλους πρόσφυγες,
ερωτάται η Επιτροπή:

– Τί άλλαξε, ώστε να συζητεί το ενδεχόμενο διακοπής της αναστολής του Δουβλίνου και επιστροφής στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη;».



Διαβάστε επίσης